11:32 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  15114
  Pratite nas

  Ambasadoru Rusije u Bugarskoj uručene su note kojima se dvojica ruskih diplomata proglašavaju „personama non grata“, saopštila je Ambasada Rusije u Sofiji.

  Prema navodima Ambasade Rusije — note su uručene bez priloženih dokaza o tome da su se ruske diplomate u Bugarskoj bavile delatnošću koja nije u skladu sa njihovim statusom.

  „Moskva zadržava pravo da preduzme mere kojima će odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske“, navedeno je u saopštenju.

  Navedeno je da će saradnici Ambasade napustiti Bugarsku u naznačenom roku.

  „Smatramo da odluka bugarskih vlasti da objavljuje ove informacije pre zvaničnog obaveštavanja Ambasade nije u skladu sa tradicionalno konstruktivnim duhom odnosa naših država“, navedeno je u saopštenju.

  Ranije danas je saopšteno da bi Bugarska mogla proterati ruske diplomate zbog optužbi da su se bavili špijunažom.

  Jedan od diplomata je radio kao prvi sekretar u konzulatu Rusije u Sofiji. On je, navodno, tražio informacije o mehanizmu izbornog procesa u Bugarskoj. Diplomata iz Trgovinskog predstavništva u Bugarskoj je od 2018. godine navodno prikupljao tajne informacije, između ostalog i iz sektora energetike i energetske bezbednosti. U oktobru je Bugarska odlučila da protera prvog sekretara ambasade Rusije zbog sumnje u špijunažu. Kao odgovor, Rusija je proterala jednog službenika Ambasade Bugarske.

  Tagovi:
  Ambasada Rusije, proterivanje ruskih diplomata, ruske diplomate
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga