03:21 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 990
  Pratite nas

  Najnoviji ratni brod za protivminska dejstva napustio je radionicu pošto je napravljen trup, i biće porinut 29. januara u Sankt Peterburgu.

  Posada minolovca je već prošle nedelje krenula na vežbe u gradu belih noći.

  „Jakov Beljajev“ je četvrti brod u seriji, koji pripada projektu 12700. Glavni minolovac, deo projekta „Aleksandar Obuhov“, prebačen je u rusku mornaricu 2016. godine, a dve godine kasnije i brod „Ivan Antonov“. Treći brod „Vladimir Jemeljanov“ se testira na Baltiku. Brodovi ovog projekta pokazali su se kao pouzdani i sposobni da efikasno obavljaju zadatke.

  Novi brod je nazvan u čast heroja Sovjetskog Saveza Jakova Ilarionoviča Beljajeva, mornara 355. zasebnog bataljona marinaca Pacifičke flote. Trup broda napravljen je od monolitne staklo-plastike. Namenjen je borbi protiv svih vrsta savremenih mina. Ima zapreminu 890 tona, dugačak je 62 metra, širok 10 metara, a brzina uranjanja mu je tri metra. Postiže brzinu između 16,5 čvorova i 30,5 kilometara na čas i može da primi više od 40 ljudi.

  Minolovac je opremljen najnovijim sonarnim stanicama, koje se nalaze na samom brodu i na podvodnim aparatima, kojima se upravlja uz pomoć upravljača, a takođe ima i automatizovani sistem za detektovanje mina.

  Tagovi:
  Ruska Pacifička flota, ratna mornarica, ruska mornarica, ratni brod, Minolovac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga