04:39 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 265
  Pratite nas

  Predsednik Federacije jevrejskih opština Rusije rabin Aleksandar Boroda je izjavio da je nedopustivo to što se u Ukrajini podižu spomenici „Hitlerovom agentu Banderi“ i što se ulice nazivaju njegovim imenom.

  „Moraju nas brinuti događaji u vezi sa rehabilitacijom kolaboracionista. To je veoma bolna tema. To je ono što se sada događa u Ukrajini — nazivaju se ulice i otkrivaju spomenici onim ’herojima‘, pod navodnicima, na čijim su rukama ubistva hiljada Jevreja, i ne samo Jevreja; onima koji su ubijali civile u Drugom svetskom ratu praktično u nemačkoj vojnoj uniformi“, rekao je Boroda.

  On je konstatovao da „danas postoje i trgovi posvećeni Banderi, i ulice Bandere i spomenici Banderi“.

  „Ako je on Hitlerov agent, mogu li se nazivati ulice u njegovu čast“, upitao je rabin.

  On je dodao da je u njegovoj porodici, kao i u celoj jevrejskoj zajednici, bilo opštepoznato da su „banderovci ubijali Jevreje“.

  Boroda je, takođe, rekao da će na predstojećem Kongresu Federacije jevrejskih opština u Moskvi biti usvojena rezolucija kojom se osuđuje to što se danas nazivaju „herojima“ ljudi „na čijim su rukama hiljade nevinih žrtava“.

  Kongres će biti održan 28. januara i okupiće predsednike jevrejskih opština i rabine iz 140 gradova.

  Ukrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere
  © AP Photo / Sergei Chuzavkov
  Ukrajinski nacionalisti sa slikom Stepana Bandere

  Dokumenti CIA o „ukrajinskom Paveliću“

  Stepan Bandera (1909-1959) bio je lider „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ i jedan od glavnih inicijatora stvaranja „Ukrajinske pobunjeničke armije“ (UPA), čiji je cilj bila borba za nezavisnost Ukrajine.

  UPA je delovala prvenstveno u Zapadnoj Ukrajini, borila se protiv sovjetskih trupa i sarađivala je sa nacistima. Nakon završetka rata nastavila je da se bori protiv sovjetske vlasti.

  Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je arhivska dokumenta o ukrajinskim nacionalistima i njihovom vođi Stepanu Banderi pod nazivom „Stepan Bandera i ukrajinska država“

  Dokument predstavlja prevod članka iz emigrantskog lista na ruskom jeziku „Socijalistički vesnik“ iz 1951. godine. U njemu se, pored ostalog, navodi da je za pet sedmica postojanja „države“ koju je stvorio Bandera likvidirano 5.000 Ukrajinaca, 15.000 Jevreja i nekoliko hiljada Poljaka.

  Tagovi:
  Jevreji, Nacisti, Stepan Bandera, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga