22:34 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  139138
  Pratite nas

  Lider vladajuće poljske partije „Zakon i pravda“ Jaroslav Kačinjski smatra da i Nemačka i Rusija treba da plate kompenzaciju Poljskoj za štetu koja joj je naneta za vreme Drugog svetskog rata.

  „Rusija takođe treba da plati. Ne mislim da će to naše pokolenje dočekati, ali Moskva će preuzeti odgovornost. Naši zahtevi nemaju rok trajanja“, rekao je Kačinjski u intervjuu nemačkom „Bildu“.

  O reparaciji se razgovara u Poljskoj od jula prošle godine, kada je Kačinjski izjavio da država nikad nije odustala od nemačke reparacije. Tadašnji ministar odbrane Anton Mačevič je izjavio poljskoj televiziji da sa pravne tačke gledišta postoje sve osnove da se od Berlina traži reparacija. Grupa koja se bavila procenom štete u poljskom parlamentu, prema preliminarnim podacima, smatra da se radi o skoro bilion dolara.

  Vlada Nemačke je više puta ukazivala da ne vidi osnove za bilo kakvu isplatu, pošto je Poljska 1953. godine zvanično odustala od reparacije. Varšava smatra da je sporazum iz 1953. godine bio potpisan pod pritiskom SSSR-a i Istočne Nemačke i Poljske koja, prema verziji lokalnih analitičara, nije bila suverena republika.

  Tagovi:
  odšteta, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga