04:12 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11391
  Pratite nas

  Poljska nikad ne može da vrati Rusiji dug za oslobođenje od nacista, izjavio je ambasador Ruske Federacije u Poljskoj Sergej Andrejev novinarima u Aušvicu, gde učestvuje u svečanostima povodom 75. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic.

  Poljsko rukovodstvo redovno izjavljuje da i Rusija, pored Nemačke, treba da plati Poljskoj štetu koju je ta republika pretrpela za vreme Drugog svetskog rata.

  „Mi o tome imamo svoje mišljenje. Poljska danas postoji zahvaljujući pobedi Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu. Da nije bilo te pobede, ne bi bilo ni Poljske, niti bi bilo Poljaka na toj teritoriji. Poznato je kakvu su sudbinu šefovi Trećeg rajha spremali za ovu zemlju i njen narod“, rekao je Andrejev.

  „Zato, ako govorimo o dugu, Poljska nikad ne može da vrati dug Rusiji i drugim državama bivšeg Sovjetskog Saveza“, dodao je on.

  Andrejev je naglasio da „pokušaji revidiranja istorije Drugog svetskog rata nisu ništa novo“.

  „Sada se približava 75. godišnjica pobede sovjetskog naroda u Drugom svetskom ratu. Još jednom će se ceo svet podsetiti ko je najaktivnije učestvovao u formiranju posleratnog sistema međunarodnih odnosa“, rekao je on.

  „To, naravno, nije u skladu sa sadašnjim viđenjem naših zapadnih partnera, oponenata, o tome kako treba da izgleda današnji svet“, zaključio je Andrejev.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga