03:08 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2465
  Pratite nas

  Izlazak Velike Britanije iz EU, bez obzira na neodređenost, teško da će značajno uticati neposredno na ekonomiju Rusije, dok bočni uticaje tek treba oceniti, smatraju ekonomisti.

  „Dok Velika Britanija i EU ne dogovore parametre Bregzita, sve će ostati kao i pre. Do tada će sve biti neodređeno, što će negativno uticati na njihovu investicionu klimu“, smatra Vasilisa Baranova, ruski ekonomski analitičar iz ekspertske grupe AKRA.

  Direktan uticaj

  U analizi ekspertske grupe AKRA se očekuje da će strane na kraju uspeti da sklope dogovor, uključujući i u trgovini.

  Proslava bregzita u Londonu
  © REUTERS / SIMON DAWSON

  „EU je najveći trgovinski partner za Veliku Britaniju, na njega otpada polovina spoljnog trgovinskog obrta zemlje. U slučaju da ne postignu sporazum, to će se negativno odraziti na njihove ekonomije“, uverena je Baranova.

  Ona smatra da će direktan uticaj na Rusiju u svakom slučaju biti manji, pošto je Rusija slabo povezana sa Velikom Britanijom i u trgovini i u finansijskim tokovima.

  „Na njih otpada oko 2,5 odsto naše trgovinske razmene za prvih 11 meseci 2019. godine i 4,3 odsto direktnih investicija sredinom 2019. godine“, navela je sagovornica Sputnjika.

  Indirektni efekti

  Ne očekuje se značajniji direktan uticaj na Rusiju, smatra glavni ekonomista Ruskog fonda za direktne investicije Dmitrij Poljevoj.

  Po mišljenju Poljevoja, indirektni efekti na ekonomiju Evrope su mogući, ali ih je zasad teško proceniti.

  „Teško da će biti izvedeni zbog Bregzita, jer je biznis u celom svetu poslednjih godina pripremljen za najgori scenario“, objašnjava on.

  Proslava bregzita u Londonu
  © REUTERS / SIMON DAWSON

  „Što se tiče dugoročnih posledica, izlazak iz EU će omogućiti Velikoj Britaniji nezavisniju politiku i nadamo se da će biti pragmatičnija na obnovu ekonomskih i političkih veza“, smatra Poljevoj.

  Baranova iz AKRA, naprotiv, smatra da indirektan uticaj na ekonomiju Rusije može biti jači, posebno u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU bez dogovora.

  „Velika Britanija je veliki trgovinski partner nekih evropskih država, čiji je udeo u našem spoljnotrgovinskom obrtu takođe veliki. Na primer, države kao što su Nemačka, Holandija, Italija. Pogoršanje njihovog ekonomskog položaja može se negativno odraziti na rusku ekonomiju zbog smanjenja našeg izvoza u te zemlje“, objasnila je ona.

  „Negativan uticaj se može pojačati ako takav scenario dovede do rasta finansijskog stresa ili odluke o izlasku drugih država iz EU. Ipak, verovatnoća pogoršanja ekonomskog položaja zemalja Evrope zbog Bregzita bez dogovora je mala, jer će u takvom slučaju Velika Britanija verovatno zaključiti trgovinski sporazum sa nekim državama“, zaključila je Baranova.

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga