01:12 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3153
  Pratite nas

  Rusija je zabrinuta zbog saopštenja da je Amerika na svojim podmornicama razmestila nuklearne bojeve glave male snage i poziva međunarodnu zajednicu da se suprotstavi opasnim koracima Vašingtona, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

  Diplomata je istakao da je Rusija dobro zaštićena od pretnji te vrste, ali da zabrinutost izazivaju doktrine koje Amerikanci primenjuju u nuklearnoj sferi.

  „Činjenica da su se na strateškim nosačima pojavili naboji smanjene snage znači da se prethodna saopštenja Amerikanaca o tome da se takva sredstva mogu upotrebiti u hipotetičkom sukobu sada realizuju u praksi. To ukazuje na činjenicu da SAD zaista snižavaju nuklearni prag i da dozvoljavaju sebi da vode ograničeni nuklearni rat, kao i da izađu iz njega kao pobednici “, istakao je Rjabkov.

  Opasni koraci Vašingtona u nuklearnoj sferi

  Rjabkov upozorava da međunarodna zajednica treba da se suprotstavi opasnim koracima Vašingtona u nuklearnoj sferi.

  Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
  © Sputnik / Mihail Voskresenskiй
  Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov

  „U tom kontekstu postaje još aktuelniji naš predlog da se potvrdi poznata teza o tome da ne može biti pobednika u nuklearnom ratu, i da takav rat nikada ne bi trebalo da bude započet“, tvrdi zamenik šefa ruske diplomatije.

  On je podsetio da je Rusija još 2018. godine predala Vašingtonu predlog za sprečavanje nuklearnog rata.

  „Još nismo dobili odgovor. Sve ono što se događa podstiče nas da udvostručimo napore kako bismo ipak pokušali da obuzdamo dalje skretanje SAD u opasnom smeru i njihovo dalje planiranje apsolutno nedopustivih katastrofalnih scenarija“, zaključio je Rjabkov.

  Ranije je Ministarstvo odbrane SAD potvrdilo da su na njihovim podmornicama razmeštene balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama male snage radi odvraćanja Rusije.

  Tagovi:
  podmornica, nuklearni rat, Sergej Rjabkov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga