13:09 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 119
  Pratite nas

  Direktor Trećeg evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Oleg Tjapkin izjavio je da rezolucija koju je Poljska usvojila o jednakoj odgovornosti Nemačke i SSSR-a za izbijanje Drugog svetskog rata potvrđuje da je Varšava krenula putem izobličavanja i falsifikovanja istorije.

  „Namerno izobličavanje dokumentovanih istorijskih činjenica, suprotno poljskom tumačenju, ima za cilj da pomoću antiruske retorike preusmeri fokus pažnje svetske javnosti sa ružne politike predratne Varšave, uključujući njenu sumnjivu ulogu u podeli Čehoslovačke ili sramne manifestacije antisemitizma“, objasnio je Tjapkin.

  On je dodao da, uprkos izjavama Varšave o spremnosti da pomogne, ruska strana od Poljske nije dobila nikakve predloge za otvaranje kompleksa arhivskih dokumenata o ratu. Tjapkin je, takođe, naglasio da će Rusija moći sama da se izbori sa ovim zadatkom.

  Poljski Sejm (donji dom parlamenta) je 9. januara usvojio je rezoluciju prema kojoj je za izbijanje Drugog svetskog rata jednako kriv SSSR, kao i Hitlerova Nemačka.

  Krajem januara zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski izjavio je da Varšava ima pravo da od Rusije traži kompenzaciju za štetu nastalu tokom Drugog svetskog rata. U suštini, diplomata je ponovio reči lidera vladajuće poljske partije Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog o zahtevu za ratnom odštetom.

  Tagovi:
  istorija, SSSR, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga