03:41 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1921
  Pratite nas

  Poslanica Državne dume Rusije Natalija Poklonska pozvala je Ujedinjene nacije da izjednači sledbenike lidera ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere s nacistima.

  „Pozivam UN da one koji se deklarišu kao pristalice Bandere, izjednači s Hitlerovim sledbenicima i da ih stavlja na poternice, kao i da ih hapsi i pritvara u bilo kojoj zemlji sveta koja smatra da je nacizam opasna zaraza. Pomoći ćemo Ukrajini da iskoreni te buve“, napisala je Poklonska na Fejsbuku.

  Prema njenim rečima, Banderine pristalice su glavni neprijatelji aktuelnog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

  U Kijevu je ranije održana manifestacija u čast Bandere, posvećena „misiji Ukrajine i nacionalnim interesima u globalizovanom svetu“.

  Stepan Bandera (1909-1959) bio je lider „Organizacije ukrajinskih nacionalista“, jedan od glavnih inicijatora stvaranja „Ukrajinske pobunjeničke armije“ (UPA), čiji je cilj bila borba za nezavisnost Ukrajine.

  UPA je delovala prvenstveno u Zapadnoj Ukrajini, borila se protiv sovjetskih vojnika i sarađivala s nacistima. Nakon završetka rata nastavila je da se bori protiv sovjetske vlasti.

  Ranije je Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila arhivska dokumenta o ukrajinskim nacionalistima i njihovom vođi Stepanu Banderi pod nazivom „Stepan Bandera i ukrajinska država“.

  Tagovi:
  UN, Ukrajina, Stepan Bandera, Nacisti, Natalija Poklonska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga