19:10 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1839
  Pratite nas

  Moskva je spremna da razgovara o tome da njeno novo naoružanje bude obuhvaćeno sledećim rusko-američkim Sporazumom o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, ali tada će SAD i druge zapadne zemlje morati da postupe isto i da odustanu od proizvodnje takvog naoružanja, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu „Rosijskoj gazeti“.

  „Amerikance interesuje naše novo naoružanje. Već smo spomenuli da je naša vojska spremna da, u kontekstu sporazuma, razmotri i deo novog naoružanja — ’Avangard‘ i ’Sarmat‘“, precizirao je ruski diplomata.

  Prema njegovim rečima — sve ostalo ne podleže ograničenjima prema sporazumu iz 2010. godine, ali je Moskva spremna da razgovara i na tu temu, u kontekstu okolnosti koje su u početku i dovele do stvaranja takvog naoružanja.

  Lavrov je objasnio da su te okolnosti bile povezane, prvenstveno, sa raskidanjem Sporazuma o protivraketnoj odbrani (2002. godine, nakon izlaska SAD iz Sporazuma).

  „O svim pitanjima koja su povezana sa novim vrstama naoružanja sada je neophodno razgovarati u kontekstu tih faktora, koji utiču na stratešku stabilnost. Pored raketne odbrane, tu spada i američka koncepcija ’brzog globalnog napada‘, koja predviđa korišćenje nenuklearnog strateškog naoružanja. Treba uvrstiti i već zvanično odbijanje Amerike da se pridruži Sporazumu o zabrani nuklearnog testiranja i njene planove o raspoređivanju oružja u svemiru“, naglasio je ruski ministar.

  Prema njegovim rečima — to su objavili Amerikanci, ali i Francuzi.

  „Putem dijaloga pokušavamo da shvatimo šta podrazumeva nova francuska kosmička doktrina. Tamo se mnogo štošta dešava“, konstatovao je Lavrov.

  On je naglasio da, ukoliko predlože da Moskva stavi svoje oružje pod ograničenja, a oni sami ne budu poštovali isto, takav razgovor nikuda neće odvesti.

  „Nećemo nagovarati Peking“

  Prema njegovim rečima — Moskva nije protiv učešća Pekinga u pregovorima o kontroli nad raketama srednjeg kratkog dometa i strateškom ofanzivnom naoružanju, ali da Kina za sada ne želi da učestvuje u njima.

  „Amerikanci stalno nameću temu o pridruživanju Kine diskusijama o raketama srednjeg i kratkog dometa i strateškom ofanzivnom naoružanju. Međutim, iz Pekinga je više puta saopšteno da ne žele da se priključe takvim pregovorima, jer Kina ima u osnovi drugačiju strukturu nuklearnih snaga, nego Rusija i SAD. Ako Kina odjednom promeni mišljenje, učestvovaćemo u multilateralnim pregovorima. Ali nećemo nagovarati Peking“, istakao je šef ruske diplomatije.

  On je podsetio na još dve nuklearne države — Veliku Britaniju i Francusku, kao i Indiju i Pakistan, koje su defakto nuklearne države, iako nisu deo Sporazuma o neširenju strateškog naoružanja.

  „Moskva smatra da obavezno treba produžiti Sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja, kako bi se sačuvala osnova za buduće razgovore i praktična delovanja“, zaključio je Lavrov.

  Tagovi:
  Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, naoružanje, avangard
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga