04:54 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2965
  Pratite nas

  Ruski obalski raketni sistem „Bastion P“ mogao bi da bude „pravi ubica“ za protivnike Moskve, piše stručnjak Sebastijan Roblin u članku za američki list „Nešenel interest“.

  U članku se navodi da obalski raketni sistem efikasno omogućava da se formiraju zone za ograničavanje pristupa i manevrisanja (A2/AD), što značajno izaziva zabrinutost van granica Rusije.

  Pored toga, ruski sistem sa supersoničnim protivbrodskim raketama omogućava da se obezbedi obalski deo Baltičkog mora, dok sistemi na Krimu i Kurilima blokiraju Bosfor i područje oko ostrva Hokaido.

  Prema mišljenju Roblina, „Bastion“ se koristi isključivo za pružanje podrške ključnim odbrambenim punktovima.

  ​Ruski sistem je opremljen i transportnim vozilima K-342R, samohodnim lansirnim sistemima K-340P na šasiji M3KT-7930 sa posadom koju čine tri osobe, podseća autor.

  Istovremeno, zahvaljujući raketama P-800 „Oniks“, ruski sistem štiti obalu u dužini više od 600 kilometara, a raspoređivanje na borbenim položajima traje pet minuta.

  „Zbog velike brzine, veoma je teško presresti ’Oniks‘ pri kraju putanje“, ističe Roblin, ukazujući na to da je brzina raketa kojima je naoružan „Bastion“ oko dva i po puta veća od brzine zvuka.

  Masivna bojeva glava, čija težina na lansiranju iznosi 3.000 kilograma, u stanju je da uništi veliki ratni brod, zaključuje autor članka.

  Tagovi:
  Nešenel interest, protivraketni sistem "Bastion", Bastion, raketni sistem
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga