20:24 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 031
  Pratite nas

  Amerika je zabrinuta zbog nezavisnog položaja Rusije u svetu i zato svoj budžet razmatra kao potencijalno sredstvo ekonomske agresije protiv Moskve, izjavio je predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

  „Iako budžet SAD predviđa ozbiljno smanjenje pomoći stranim državama, za ’hibridne ratove‘ se ispostavlja da novca ima, pošto je 763,8 miliona dolara planirano da se izdvoji za Evropu i države Centralne Azije u cilju suprotstavljanja ruskom uticaju. Upravo ovo je cena evropske i azijske rusofobije“, objasnio je senator.

  Prema njegovim rečima — ovo je korisna stavka u američkom budžetu za sve one koji vole da kritikuju Rusiju zbog toga što je „uspela da okrene svoje susede protiv sebe“.

  „Tih 700 miliona dolara su samo direktni troškovi na održavanje antiruskog raspoloženja u Evropi i Aziji — a koliko se tek izdvaja preko drugih kanala, preko pseudonezavisnih fondova i slično? I to samo iz Amerike“, upozorio je Kosačov.

  „On je dodao i da je dodatnih 24 miliona dolara planirano da se nameni za borbu protiv ruske propagande i dezinformacija, odnosno za borbu protiv drugačijeg medijskog mišljenja“, dodao je ruski zvaničnik.

  „Zanimljiva je konstatacija u dokumentu da se Amerika suočava sa problemima preporođenih konkurentnih država, kakve su Rusija i Kina. Od stagnirajuće i beznadežne zemlje sa potpuno propalom ekonomijom, Rusija je za Vašington odjednom postala preporođena i, što je krajnje nedopustivo — ’nacionalna‘ država koja deluje u cilju sopstvenih, a ne američkih interesa. Otuda i potiče ovaj budžet kao sredstvo ekonomske agresije“, pojasnio je Kosačov.

  Ruski senator je dodao i da to ne predstavlja ništa novo, da je u pitanju još jedan primer američkih fobija, sa ciljem da pretnju dominacije SAD u svetu zameni pretnjama samoj Americi.

  „Kada će Amerika shvatiti da su to različite stvari i da Vašington ne treba da troši novac poreskih obveznika na svađe suseda na drugim kontinentima“, zaključio je senator.

  Podsetimo — Rusija i Kina su imenovane kao američki neprijatelji u predlogu budžeta za 2021. godinu.

  Tagovi:
  agresija, budžet, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga