08:58 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 019
  Pratite nas

  Nijedan od sporazuma, koji su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, do sad nije u potpunosti realizovan, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  „Nažalost, nijedna od odredbi Minskih sporazuma do sad nije u potpunosti realizovana. Bez obzira na to što je više puta objavljivano primirje, još nije postignut potpuni prekid vatre. Na kontakt-liniji se nastavlja pucnjava, a nije realizovano ni povlačenje vojne tehnike“, ističe se u izveštaju.

  Takođe se ističe da Donbasu nije dodeljen poseban status, garantovan Ustavom, a nije izvršena ni amnestija.

  „Kijev je započeo sa sabotažom ’Paketa mera‘ odmah nakon potpisivanja“, ukazuju iz Ministarstva.

  Istovremeno, Rusija navodi da je ipak postignut određeni napredak, zahvaljujući taktici „sitnih koraka“. Među realizovanim merama su dve velike razmene zatvorenika, tokom kojih je oslobođeno oko 500 ljudi.

  „Dodatne dogovore iz 2015-2016. godine o povlačenju snaga sa pilot područja i ’Štajnmajerovoj formuli‘ ukrajinske vlasti su realizovale tek 2019. godine i to nakon promene šefa države“, podseća Ministarstvo.

  Agresivna politika zvaničnog Kijeva

  Rusko ministarstvo tvrdi da proces rešavanja sukoba na istoku Ukrajine otežava agresivna politika zvaničnog Kijeva, kritikovanje i težnja ka revidiranju Minskih sporazuma, kao i ideja uvođenja u Donbas „međunarodne okupacione administracije pod maskom mirovne misije UN“.

  Ruska strana je ponovo podsetila da je potrebno dosledno i u potpunosti realizovati sve odredbe Minskih sporazuma.

  Tagovi:
  Donbas, Ukrajina, Minski sporazum, minski sporazum, MID Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga