18:17 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 961
  Pratite nas

  Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov izjavio je da Evropa trenutno prolazi kroz komplikovan period svog razvoja, te stoga na mogućnosti koje ona pruža, ali i na probleme treba gledati trezveno i objektivno.

  Prema rečima ruskog zvaničnika, Evropa u poslednje vreme preživljava velike promene na putu svog razvoja, među kojima trenutno ključno mesto zauzima Bregzit. 

  Kao što je već poznato, Velika Britanija je 31. januara ove godine napustila Evropsku uniju.

  Politički poeni zbog konfrontacije sa Rusijom

  Čižov se osvrnuo i na novi sastav Evropskog parlamenta izabran u maju 2019. godine, kao i na novo rukovodstvo Evropske komisije i Evropske Unije koje je izabrano krajem prošle godine, te je izrazio nadu da će pored izmena koje su se dogodile u sastavu EU, nastupiti i promene u razmišljanju.

  Ruski zvaničnik ovo objašnjava time da se kod većine deputata Evropskog parlamenta i mnogih političkih frakcija i nakon pomenutih izbora, održala tradicija sakupljanja političkih poena na račun konfrontacije sa Rusijom.

  Početak rada gasovoda Severni tok 2 – tehničko pitanje

  Kada je u pitanju puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2”, Čižov je izjavio da je, po njegovom mišljenju, njegovo puštanje u rad čisto tehničko pitanje.

  Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2
  © Foto : © Nord Stream 2 / Axel Schmidt
  Polaganje cevi za gasovod "Severni tok 2"

  Kako je poznato, SAD se aktivno protive izgradnji gasovoda „Severni tok 2”, promovišući u Evropi svoj tečni prirodni gas, kao i Ukrajina i niz evropskih zemalja. Zbog toga je Amerika u decembru uvela sankcije protiv „Severnog toka 2”, zahtevajući od kompanija koje se bave polaganjem cevi da odmah prekinu sa radovima.

  Ranije je ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio da će gasovod ipak biti završen uprkos protivljenju nekoliko država, a pre svega SAD.

  Rusija ne moli EU da joj ukine sankcije

  Kada su u pitanju antiruske ekonomske sankcije, ruski diplomata je istakao da Rusija kao ni ranije ne razmatra sa Evropskom unijom sudbinu jednostranih restrikcija i ne moli da one budu ukinute.

  „Čekamo trenutak kada će EU prikupiti dovoljno političke volje kako bi se poput barona Minhauzena izvukla iz tog ćorsokaka u koji je samu sebe dovela”, naglasio je Čižov.
  Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
  © Sputnik / Alekseй Vitvickiй
  Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu

  On je dodao da je abnormalnost sadašnje situacije sve više očigledna i sve je veća šteta koju trpe zajednički interesi Rusije i Evrope, a njih ne povezuje samo geografski položaj, već i realni objektivni zadaci – ekonomski i politički, ali i interesi opšte bezbednosti pred pretnjama od terorizma do koronavirusa.

  Evropska unija će shvatiti uzaludnost sukoba sa Rusijom

  Čižov je još naglasio da u državama Evropske unije raste svest o besmislenosti konfrontacije sa Rusijom i, naročito, bezizlaznosti trenutne situacije kada su bilateralni odnosi, zapravo, taoci ukrajinske krize.

  Međutim, kako je konstatovao ruski diplomata, Evropska unija je propustila mogućnosti za unapređenje rusko-evropskih odnosa koje su se ukazivale tokom proteklog vremena.

  „Kao rezultat toga bili smo svedoci proširenja spiska sankcija i, rekao bih, nepostojanja realnog zaokreta politike EU. Ali, pretpostavljam da će se to sve prevazići što pre – to bolje”, zaključio je stalni ruski predstavnik pri EU.

  Tagovi:
  izbori za Evropski parlament u maju 2019, Evropski parlament, američke sankcije, Evropa, Vladimir Čižov, Severni tok 2, antiruske sankcije, sankcije Rusiji, Evropska unija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga