19:18 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  0 1531
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rusije je povodom 75. godišnjice oslobođenja Budimpešte od nacističke Nemačke objavilo tajna dokumenta u kojima se do detalja objašnjava strategija ofanzive na fašističke snage.

  Prestonica Mađarske oslobođena je 13. februara 1945. godine porazom opkoljene nemačko-fašističke grupacije, kada je i završena strateška ofanzivna operacija trupa Druge i Treće armije ukrajinskog fronta uz učešće brodova Dunavske flotile.

  Operacija je trajala 108 dana, a u neprekidnim borbama sovjetski vojnici su, pored Budimpešte, oslobodili i centralne delove Mađarske.

  Onesposobljen nemački tenk u Budimpešti
  Ministarstvo odbrane Rusije
  Onesposobljen nemački tenk u Budimpešti

  Ministarstvo odbrane Rusije navodi da je Budimpešta za fašističke snage imala ogroman strateški značaj, stoga je taj grad bio pretvoren u svojevrsno utvrđenje, dok je na prilazu bilo postavljeno nekoliko ešalona odbrane.

  Između ostalog, objašnjeno je kako je 109. artiljerijska brigada, na čelu sa komandantom Ivanom Nikuljnikovom, u noći između 11. i 12. februara 1945. likvidirala 185 i zarobila 210 nemačkih vojnika i oficira, zbog čega je Nikuljnikov dobio orden Heroja Sovjetskog Saveza.

  Nemački vojnici koji su zarobljeni tokom oslobođenja Budimpešte
  Ministasrtvo odbrane Rusije
  Nemački vojnici koji su zarobljeni tokom oslobođenja Budimpešte

  Pored toga, u dokumentima su objavljeni i dokazi kako su se fašisti ponašali prema građanima, o njihovim zverskim delima i zločinima koje su počinili protiv Jevreja u Segedinu, odakle je za Nemačku vozovima prebačeno 16.000 ljudi čija je sudbina i dalje nepoznata.

  Takođe se razjašnjava i da je Crvena armija u Mađarsku ušla kao oslobodilac, a ne kao okupator, kao i da je jedini cilj bio da se mađarski narod oslobodi od fašističke okupacije.

  Uništena nemačka vojna tehnika na ulicama Budimpešte
  Ministarstvo odbrane Rusije
  Uništena nemačka vojna tehnika na ulicama Budimpešte

  Iz Ministarstva ocenjuju i da su ti dokumenti objavljeni sa ciljem odbrane istorijske istine kako bi se stalno na put reviziji ishoda Drugog svetskog rata.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  Tagovi:
  Drugi svetski rat, tajna dokumenta, oslobođenje, Dan pobede
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga