23:26 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  16915
  Pratite nas

  Rusija namerava da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju, odlučeno je juče je u Ministarstvu poljoprivrede Rusije na sastanku Rusko-srpske radne grupe.

  „Zainteresovani smo da povećamo izvoz žita, mesa, ribe i mlečnih proizvoda u Srbiju. Da bi dodatno poboljšala bilateralne trgovinske odnose, Rusija je sastavila spisak domaćih kompanija - potencijalnih izvoznika poljoprivrednih proizvoda u Srbiju“, rekao je zamenik ruskog ministra poljoprivrede Sergej Levin.

  Na sastanku su učestovali predstavnici ruske i srpske radne grupe – Sergej Levin i srpski državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić.

  Oni su razgovarali o saradnji Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, a takođe i o veterinarskom i fitosanitarnom nadzoru. Levin je istakao pozivan trend razvoja trgovinskih odnosa u poljoprivrednoj industriji.

  Prema njegovim rečima, poljoprivredna trgovinska razmena zemalja prošle godine porasla je za sedam odsto - na 481 milion dolara, dok je izvoz iz Rusije porastao za 17 odsto i dostigao 90 miliona dolara.

  Rusija uglavnom izvozi u Srbiju razne prehrambene proizvode, suncokretovo ulje i živinu, industrijski duvan i cigarete, a uvozi voće, sir, soju i povrće.

  Bogdan Igić je istakao da Srbija razmatra da poveća uvoz živine, sira i konditorskih proizvoda iz Rusije. Strane su se dogovorile da u bliskoj budućnosti posete delegacije predstavnika poslovnih krugova, kako bi organizovale pregovore o snabdevanju poljoprivrednom robom.

  Učesnici sastanka su pohvalili konstruktivan dijalog između nadzornih organa dveju zemalja u oblasti veterinarske i fitosanitarne kontrole. Izveštaj o sastanku radne grupe biće predstavljen tokom sastanka Rusko-srpskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji će biti održan u martu u Kazanju.

  Tagovi:
  poljoprivredni proizvodi, poljoprivreda, izvoz
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga