04:08 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 571
  Pratite nas

  Nuklearno oružje može jednog dana postati neefikasno i besmisleno, ali Rusija poseduje hipersonično oružje, zbog čega su pokušaji obuzdavanja naše zemlje besmisleni, rekao je ruski lider Vladimir Putin.

  „Može se dogoditi da nuklearno oružje jednog dana ne bude najefikasnije, i da postane besmisleno. Pojedini stručnjaci u inostranstvu rade na tome kako bi učinili da nuklearna oružja postanu besmislena za one koji ih poseduju. Na primer, sistem protivraketne odbrane (pojedinih zemalja) upravo je i usmeren na to da onesposobi i obesmisli naš nuklearni potencijal. Ali nakon što se kod nas pojavilo hipersonično oružje, njihovi pokušaji da to postignu su postali besmisleni, kao i njihovi višemilionski troškovi“, rekao je Putin tokom sastanka sa članovima radne grupe za pripremu predloga o unošenju dopuna u Ustav.

  Putin je tom prilikom istakao da nije siguran da li je potrebno isticati u Ustavu nuklearni status zemlje, jer je mnogo važnije biti korak ispred drugih zemalja u sferi odbrane.

  „Što se tiče nuklearnog statusa, nisam siguran treba li to naglašavati u Ustavu. Nije stvar u tome što smo danas nuklearna sila, već u tome da uvek treba da budemo na korak ispred po svim najnovijim sistemima naoružanja“, ukazao je ruski lider.

  Ranije su američke kompanije  „Lokid Martin“, „Boing“ i „Rajtion“ potpisale ugovore o izradi prototipa presretača hipersoničnog oružja sa Agencijom za protivraketnu odbranu.

  Korporacija „Lokid Martin“ potpisala je ugovor o razvoju prototipa hipersoničnog odbrambenog presretača „Valkira“, a Pentagon očekuje da će to oružje efikasno odvratiti Rusiju i Kinu. Projekat mora biti realizovan do 2. maja 2020. godine.

  Tagovi:
  PRO, hipersonično oružje, nuklearno oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga