19:55 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 251
  Pratite nas

  Ministar odbrane Italije Lorenco Guerini izjavio je da NATO treba da pojača saradnju s Rusijom kao jednim od vodećih svetskih igrača.

  „Rekao sam svom kolegi (ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu), da je evropski projekat NATO temelj naše bezbednosne arhitekture. Takođe smo u potpunosti sigurni da je potrebno razvijati efikasan dijalog, jasan i konkretan, s glavnim akterima u međunarodnoj areni, da bi se poštovali strateški interesi naše zemlje“, rekao je Guerini nakon sastanka s ministrima inostranih poslova Rusije Italije Sergejom Lavrovom i Luiđijem Di Majom i ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom u formatu „2+2“.

  Guerini je istakao da je Moskva jedan od glavnih učesnika u dijalogu sa Severno-atlantskom alijansom.

  "Nemoguće je da naša država ne uzme u obzir Moskvu u tom pravcu. Treba da bude jasno da Italija u okviru NATO-a uvek podržava ovu ulogu Rusije“, dodao je italijanski ministar odbrane.

  Ruski i italijanski ministri razgovarali su u Rimu o kontroli oružja, kao i o krizi u Libiji, Siriji i Ukrajini.

  Ministri su poslednji put održali konsultacije u tom formatu pre gotovo sedam godina, u avgustu 2013. godine. Format postoji od 2009. godine, a do sada su održana tri sastanka, ne računajući današnji.

   

   

  Tagovi:
  saradnja, NATO saradnja, Sergej Šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga