07:32 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31031
  Pratite nas

  Rusija će nastaviti da podržava Venecuelu uprkos američkim sankcijama, izjavio je šef komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov komentarišući sankcije koje je Amerika uvela ruskoj kompaniji „Rosnjeft“ zbog trgovine venecuelanskom naftom.

  „U suštini, te sankcije su uvedene zbog pokušaja Rusije da spreči Ameriku da se meša u poslove druge države — niko ne sme da stoji na putu Vašingtona ka njegovoj sledećoj žrtvi“, napisao je senator na Fejbsuku.

  Prema njegovim rečima, to se ne može okarakterisati kao ponašanje svetskog žandarma, „već globalnog huligana, koji grubo koristi svoju ekonomsku silu u političkim inetresima“.

  „Naravno, nećemo uvažiti nikakvo opravdanje za tu ekonomsku podlost, i smatramo to za još jedan neprijateljski čin u hibridnom ratu SAD, ne samo protiv Venecuele, nego i Rusije, kao i protiv cele slobodne svetske trgovine“, istakao je Kosačov.

  Senator je dodao da u tom ratu neće biti pobednika, jer „dok gube Rusiju kao partnera i podrivaju slobodu tržišta, SAD gube i reputaciju odgovornog međunarodnog igrača“.

  „Drugim zemljama je sigurnije da trguju jedna s drugom, nego da se povezuju sa nepredvidivom američkom mašinerijom sankcija, kojoj ponovo ne odgovara političko uređenje u nekoj zemlji. Naravno, nećemo se potčinjavati, a Venecuelu ćemo nastaviti da podržavamo“, ukazao je Kosačov.

  Prema njegovim rečima, SAD su opljačkale tu zemlju sa više od 100 milijardi dolara, a „jezuitski optužuju za siromaštvo predsednika Nikolasa Madura“.

  Senator zaključuje da to nije povod za spoljnu ekonomsku agresiju.

  Ranije su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije ćerki-kompaniji „Rosnjeft“ – „Rosnjeft trejding“ sa sedištem u Švajcarskoj zbog trgovine venecuelanskom naftom.

  Tagovi:
  sankcije, Venecuela, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga