22:22 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  1760
  Pratite nas

  Rusija neće prestati da podržava sirijsku vladu koja vodi „legitimnu borbu protiv terorista“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

  „Nećemo prestati da podržavamo legitimnu sirijsku vladu koja vodi legitimnu borbu protiv međunarodnog terorizma“, rekao je Nebenzia na zasedanju Saveta bezbednosti UN.

  On je istakao da će Rusija nastaviti sa naporima na normalizaciji situacije u Siriji.

  „Smatramo da je važno uspostavljati istorijske veze između različitih etno-konfesionalnih grupa stanovništva Sirije koje su pretrpele veliku štetu tokom pokušaja razaranja zemlje“, dodao je diplomata.

  Nebenzja je naveo da se na istoku Sirije ponovo pojavljuje teroristička pretnja koja se uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika nalazi pod kontrolom kurdskih Sirijskih demokratskih snaga.

  „Na istočnoj obali Eufrata sve veću pretnju predstavljaju militanti koji beže iz zatvora. Među njima su i strani teroristi. Neki od njih odlaze u podzemlje, naseljavaju se u izbegličkim kampovima, a drugi se razilaze po celom regionu. Izražavamo krajnju zabrinutost zbog ovakvog razvoja događaja“, rekao je Nebenzja.

  Ruski diplomata je istakao i da Vašington pokušava da obezbedi političko pokriće za teroriste.

  „Potrebno je da se prekine za zaštitom terorista... Obezbeđujući političko pokriće teroristima i njihovo predstavljanje kao revolucionara, sirijska vlada neće se neće prisiliti da sa njima pregovara“, objasnio je on.

  Nebenzja je naglasio da je političko rešavanje situacije u Siriji moguće samo silama samih Sirijaca.

  Rat u Siriji

  Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. 2014. godine počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika koji svoje operacije protiv DAEŠ-a u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada, od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu DAEŠ-a i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

  Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom grupom DAEŠ u Siriji i Iraku. U nekim delovima zemlje nastavlja se čišćenje terorista. Trenutno su u prvom planu političko rešavanje krize, obnova Sirije i povratak izbeglica.

  Tema:
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  Tagovi:
  teroristi, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga