08:25 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 480
  Pratite nas

  Rusija će razotkrivati sve pokušaje izobličavanja istorije i neće dozvoliti nikome da precrta junačke stranice zemlje, rekao je Vladimir Putin u govoru na svečanoj večeri u čast Dana zaštitnika otadžbine koji se danas obeležava u Rusiji.

  „Naši vojnici su uvek verom i istinom služili otadžbini. Ne štedeći sebe, branili su svoju rodnu zemlju, a naš narod se ponosio njihovom upornošću, hrabrošću i snagom duha“, istakao je ruski predsednik.

  Prema njegovim rečima, mnogi od ovih trijumfa bili su od presudnog značaja ne samo za Rusiju, već i za druge zemlje i kontinente.

  „Upravo tako grandiozna i izuzetna bila je pobeda u Drugom svetskom ratu, čiju ćemo 75. godišnjicu svečano proslaviti 9. maja“, istakao je Putin.

  „Nećemo nikome dozvoliti da precrta ovu junačku stranicu u istoriji. Razotkrićemo sve pokušaje da se izobliči istorija, preda zaboravu duh savezništva i našeg ratnog bratstva“, rekao je ruski predsednik i dodao da je danas bezbednost Rusije u sigurnim rukama.

  Vlasti Rusije su više puta izjavljivale o težnji nekih evropskih zemalja da revidiraju istoriju, a naročito događaje iz Drugog svetskog rata.

  Tako je početkom januara parlament Poljske doneo rezoluciju prema kojoj je za izbijanje Drugog svetskog rata jednako kriv SSSR, kao i Hitlerova Nemačka.

  Ministarstvo odbrane Rusije je 17. januara objavilo arhivske dokumente sa koga je skinuta oznaka poverljivosti o oslobođenju Varšave od fašista i, između ostalog, o Varšavskom ustanku u septembru 1944. godine.

  Tagovi:
  revidiranje, istorija, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga