11:45 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1461
  Pratite nas

  U Rusiji postoji mesto gde je gotovo cela Rusija predstavljena, a ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da su taj nesvakidašnji „gradić“ izgradili Srbi i da nosi isti naziv kao Sputnjikov video-blog – „Moja Rusija“.

  Kulturno-etnografski centar „Moja Rusija“ je zapravo jedinstven arhitektonski kompleks, izgrađen u stilu vekovnih tradicija gradnje u različitim regionima Rusije. Bajkoviti „gradić“ skriven je u klisuri kavkaskih planina na Krasnoj poljani, na obalama planinske reke Mzimta, odmah kraj savremenog ski-centra „Roza Hutor“ i na oko 80 kilometara od grada Sočija.

  Na teritoriji većoj od tri hektara smešteni su tematski paviljoni, koji prikazuju arhitekturu, kulturu i narodne običaje različitih ruskih regiona i naroda. Ovde, samo nekoliko koraka razdvaja Sibir od Kavkaza, a Moskvu od Sankt Peterburga.

  Prilikom izgradnje svakog zdanja uzimane se u obzir kulturne, istorijske i arhitektonske karakteristike regiona, a svaka zgrada je opremljena informativnim tablama, zahvaljujući kojima posetioci lako mogu da dobiju mnogo novih i korisnih informacija o određenom delu Rusije.

  Štand sa suvenirima iz tradicionalne Rusije
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Štand sa suvenirima iz tradicionalne Rusije

  Kulturno-etnografski centar je izgrađen uoči Olimpijade 2014. i danas je to nezaobilazna turistička atrakcija Krasnodarskog kraja. Tu rade i četiri hotela u etno-stilu, kao i restorani nacionalne kuhinje. Na teritoriji se prodaju med, slatko od šišarki, topli čaj iz samovara. U okviru kompleksa otvorena je i radionica za slikanje ikona, održavaju se koncerti i izložbe zanatskih radova.

  Šetnjom kroz „Moju Rusiju“ osetiće autentičnu atmosferu svakog regiona Rusije i osetiće pravo rusko gostoprimstvo

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Tagovi:
  grad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga