06:50 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11060
  Pratite nas

  Bivši komandant elitnog odreda gruzijske vojske „Avaza“ general Tristan Citelašvili izjavio je da je Kijev pokušavao da ga nagovori da priču o gruzijskim snajperistima koji su pucali na demonstrante na Majdanu nazove izmišljotinom Kremlja.

  U emisiji TV kanala ZIK on je ispričao kako je od 2014. godine za medije često govorio o ovoj temi a da se potom pojavio Zvijad Kušitašvili koji je kooordinisao gruzijsku dijasporu, garantujući mu u ime tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka bezbednost ako dođe u Kijev.
  Trebalo je da kaže da je čitavu priču o gruzijskim snajperistima smislio Kremlj.
  „I obećali su mi dobar, lep život“, dodao je Citelašvili, izražavajući spremnost da sarađuje u istrazi o događajima na Majdanu ako aktuelni predsednik Vladimir Zelenski to zatraži.

  Šta se dešavalo na Majdanu

  Krajem novembra 2013. godine nakon što je tadašnja ukrajinska vlada odbila da poptiše Sporazum sa EU, pristalice evrointregracija zauzeli su centralni kijvski trg – Majdan.

  Kasnije će izbiti sukobi s policijom u kojima je bilo mnogo žrtava na obe strane.

  Posle državnog prevrata odgovornost za smrt ljudi u Kijevu su svalili na bivšeg predsednika Viktora Janukoviča i specijalnu jedinucu „Berkut“ koja je potom i rasformirana.

  Janukovič i pripadnici te jedinice odbacili su svaku odgovornost a bivši ukrajinski lider je isticao da nije izdao naredbu da se puca po mirnim demonstrantima i da je čak naredio da se sva policija povuče iu Kijeva.

  Zvanična istraga je u ćorskokaku.

  Uloga gruzijskih snajperista

  Međutim, bivši gruzijski vojnici Koba Nergadze i Aleksandar Revazišvili obelodanili su svojevremeno da su oružje i naređenje da otvore vatru na ljude na trgu dobili od šefa Komiteta Rade za pitanja nacionalne bezbednosti  i odbrane Sergeja Pašinskog.

  General Citelašvili je više puta izjavljivao da su snajperisti koji su pucali na Majdanu bili bivši pripadnici snaga bezbednosti nekadašnjeg  gruzijskog redsednika Mihaila Sakašvilija.
   
   

  Tagovi:
  general, snajperisti, sukobi, Majdan, Gruzija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga