08:09 01 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 3468
  Pratite nas

  „Komsomoljska pravda“ je objavila intervjuu posle smrti maršala SSSR-a Dmitrija Jazova, u kojem govori o poslednjem predsedniku SSSR-a Mihailu Gorbačovu, predsedniku Rusije Borisu Jeljcinu i aktuelnom predsedniku Vladimiru Putinu. Za njega, Gorbačov nije bio spreman za svoju istorijsku ulogu, dok je Putin bio taj koji je podigao zemlju iz pepela.

  U razgovoru sa novinarima „Kompsomoljske pravde“ Jazov je kritikovao delatnost Gorbačova na mestu predsednika države, naglasivši da taj nije bio dovoljno zreo da obavlja takvu funkciju.

  „Naša država je bila vrlo kompleksna, toliko nacionalnosti, tako velika vojska, velika teritorija. Nije mogao svaki čovek da upravlja njom“, objasnio je maršal.

  Po njegovim rečima, Gorbačov je ignorisao rezultate referenduma o očuvanju jedinstva Sovjetskog Saveza, nadajući se da će to „narod progutati“.

  Jeljcin koji je zamenio Gorbačova, po mišljenju Jazova, takođe nije do kraju razumeo kakvom državom rukovodi.

  „On se koprcao pod ruševinama SSSR-a. I samo jedno je umeo – da se održi na vlasti. Čim bi se fotelja pod njim počela da drma, on bi se odmah otreznio“, izjavio je maršal, naglasivši da ni jedan ruski predsednik, niti njihovo okruženje nije posebno mislilo na narod.

  Sadašnji šef države, po njegovom mišljenju, uspeo je da spasi državu od propasti i obnovi rusku vojsku, naglasio je Jazov.

  Međutim, on smatra da je Putin morao da očisti Vladu od netalentovanih ljudi i da se ugleda na Kinu u izgradnji „kapitalizma sa ljudskim likom“.

  Podsetimo, u Moskvi je preminuo danas maršal Sovjetskog Saveza Dmitrij Jazov. On je bio poslednji vojskovođa koji je dobio zvanje maršala Sovjetskog Saveza.

  Tagovi:
  Dmitrij Jazov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga