19:33 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  32552
  Pratite nas

  Najnoviji protivavionski raketni sistem S-350 „Vitez” je postao deo sastava ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i biće efikasnija zamena dosadašnjeg sistema S-300PS, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

  „Nedavno je ovaj sistem stigao u centar za obučavanje protivvazduhoplovnih raketnih snaga Vojne akademije ‘Žukov’”, piše u saopštenju.

  Tokom prijema sistema na poligonu u Astrahanskoj oblasti pripadnici centra za obučavanje protivavionskih raketnih snaga su izveli vežbe, koje su uključivale otkrivanje i uslovno uništavanje realnih vazdušnih ciljeva. Svi predviđeni zadaci su u potpunosti ispunjeni.

  Sistem je sposoban da uništi vazdušne ciljeve na udaljenosti većoj od 120 kilometara i na visini većoj od 30 kilometara, a sastoji se od raketa srednjeg i malog dometa. Vreme koje je potrebno da „Vitez” bude doveden u stanje borbene gotovosti je pet minuta.

  Novi PVO sistem je predviđen za zaštitu kako državnih, industrijskih, vojnih objekata, tako i vojnih grupacija od napada savremenih i perspektivnih sredstava vazdušnog napada i biće integrisan u jedinstveni sistem zajedno sa drugim PVO sistemima.

  Prema izjavama predstavnika ruskih oružanih snaga, uvođenje sistema S-350, koji treba da zameni S-300PS, će omogućiti povećanje efikasnosti u borbi protiv krstarećih raketa do 2,5 puta.

  Izrada „Viteza“ završena je u prvoj polovini 2019. godine, a već krajem juna tehnika je bila predstavljena na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“ u podmoskovskom parku „Patriot“.

  Tagovi:
  S-300 raketni sistem, Vazdušno-kosmičke snage Rusije, S-350, vitez
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga