03:07 05 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12175
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da sva lica koja su odgovorna za zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) moraju biti surovo kažnjena nezavisno od toga da li i koje funkcije trenutno obavljaju u Prištini.

  Kako je rekla, Rusija smatra da je već odavno nastupilo vreme da Specijalni sud za ratne zločine OVK iznese konkretne optužbe, budući da je to telo osnovano još 2017. godine pod okriljem EU, sa ciljem da se kazne svi odgovorni za kidnapovanje i nezakonitu trgovinu ljudskim organima.

  Ona je podsetila i da je kao „impuls“ za stvaranje Specijalnog suda za zločine OVK poslužio izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima srpskog stanovništva na teritoriji Kosova, koji je predstavljen javnosti još 2010. godine.

  „Tema nelegalne trgovine ljudskim organima mora da ostane predmet konstantne pažnje svetske javnosti. Trenutno o koncu visi reputacija međunarodnog pravosuđa i EU kao garanta da će Sud ispuniti svoje obaveze“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu u Moskvi.

  Podsetimo, kako su ranije preneli mediji, tužilac Specijalnog suda za zločine OVK obavestio je predsednika tog suda da je spreman da podigne optužnice.

  Tada je iz Specijalnog suda saopšteno da će sadržaj optužnica ostati poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak.

  Tagovi:
  Specijalni sud za ratne zločine OVK, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga