20:47 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2675
  Pratite nas

  Minsk je upoznat sa scenarijom vojnih vežbi NATO-a, koje uključuju preventivni nuklearni napad na Belorusiju, iako se Belorusija izjasnila kao nenuklearna zemlja, saopštio je ambasador te zemlje u Jermeniji Igor Nazaruk.

  Prema njegovim rečima, Minsk je povukao nuklearno strateško naoružanje svih vrsta i demontirao sve lansirne sisteme.

  „Zabrinut sam jer su se intenzivirale vojne vežbe NATO-a u neposrednoj blizini Belorusije i Rusije“, izjavio je diplomata tokom okruglog stola o ulozi Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti u osiguravanju bezbednosti u Kavkaskom regionu.

  Kako je istakao, beloruske vlasti primećuju razmeštanje određenih snaga s elementima PRO pod izgovorom borbe protiv „takozvane iranske nuklearne pretnje“.

  „Poligon površine četiri hekata, koji se nalazi u neposrednoj blizini, odjednom će biti raširen na 2.000 hektara, i to sve u blizini granica Rusije i Belorusije“, ističe diplomata.

  Nazaruk podseća da kada se raspuštala Organizacija Varšavskog sporazuma, pitanje dalje sudbine NATO-a nije bilo rešeno.

  „Sada, kada nema opasnosti za NATO, umesto da Alijansa smanji svoju aktivnost, ona je povećava. To nas veoma zabrinjava“, dodaje on.

  Prema njegovim rečima, uzajamna saradnja zemalja Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti omogućiće da se pruži jasan i odlučan otpor bilo kakvim namerama.

  Tagovi:
  nuklearna pretnja, Belorusija, NATO, vojne vežbe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga