16:19 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1291
  Pratite nas

  Moguće je da će dva gigantska pogona – jedan za preradu gasa, a drugi gasno-hemijski pogon biti izgrađeni u regionu Jamala, a preliminarna vrednost ovog ogromnog projekta koji priprema „Gasprom” je procenjena na 14,1 milijardi dolara, pišu „Vedomosti”, pozivajući se na nekoliko izvora.

  Predstavnici „Gasproma” su prošle godine razmatrali s potencijalnim stranim partnerima — saudijskom „SABIC” i azerbejdžanskom kompanijom „SOCAR”. Detalji pregovora nisu poznati, a ruska kompanija priprema detaljnu procenu projekta.

  „Vedomosti” tvrde da će kapacitet pogona za preradu gasa iznositi oko 40 milijardi kubnih metara, od  čega će 37,8 milijardi biti prečišćeni metan, 2,3 miliona etan, dok će s 0,8 miliona kubnih metara biti zastupljen tečni naftni gas (TNG).

  Dve poslednje komponente će biti sirovine za drugo postrojenje, a njegov planirani kapacitet iznosi 2,1 miliona tona polietilena.

  „Gasprom” očekuje da će 9,9 milijardi dolara od ukupnog iznosa biti obezbeđeno iz kredita. Istovremeno, 9,8 milijardi je predviđeno za gasno-hemijsko postrojenje, a 4,3 milijarde na postrojenje za preradu gasa.

  Ruski region Jamal
  © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  Ruski region Jamal

  Stručnjaci pretpostavljaju da će region Jamala u kome je planirana izgradnja, imajući u vidu njegove surove uslove otežati sprovođenje projekta, ali ovaj faktor neće suštinski uticati na njegovu vrednost. Istovremeno, zbog niskih operativnih troškova proizvodnje, proizvodi u potpunosti mogu biti konkurentni na tržištu Evrope i azijsko-pacifičke regije.

  Ovaj gigantski projekat nazivaju velikim investicionim projektom, koji ima dugoročni uticaj na razvoj društva, a u teoriji treba da podstiče ekonomski rast i doprinese rešavanju velikih socijalno-ekonomskih pitanja.

  Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2
  © Foto : © Nord Stream 2 / Paul Langrock
  Postavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"

  Protekle godine, „Gasprom” je završio dva takva projekta – gasovod „Snaga Sibira” i „Turski tok”. Puštanje u rad još jednog gasovoda – „Severni tok 2” je odloženo na najmanje godinu dana zbog američkih sankcija.

  Tagovi:
  Turski tok, Severni tok 2, Snaga Sibira, Jamal, Gasprom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga