10:49 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 760
  Pratite nas

  Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina danas je stupio na snagu dokument o Osnovama državne politike Ruske Federacije na Arktiku do 2035. godine, kojim se, između ostalog, predviđa unapređenje postojećih vojnih mogućnosti, izgradnja vojne infrastukture, kao i povećana kontrola u tom regionu.

  „Glavni zadaci u oblasti vojne bezbednosti Ruske Federacije na Arktiku su: povećanje borbenih mogućnosti vojnih grupacija (snaga) opšte namene Oružanih snaga RF, drugih trupa, vojnih formacija i organa u oblasti Arktika i održanje vojnog potencijala na nivou koji garantuje sprečavanje napada na Rusiju”,piše u dokumentu.

  Dokumentom je takođe predviđeno da Rusija unapredi sistem kompleksne kontrole nad vazdušnom, morskom i podvodnom teritorijom Arktika. Pored navedenog, planirana je i izgradnja i modernizacija objekata vojne infrastrukture.

  Glavne pretnje po nacionalnu bezbednost Rusije

  U odobrenom dokumentu je skrenuta pažnja i na neke od glavnih izazova za nacionalnu bezbednost Rusije na tom prostoru, a to su: pojačano strano vojno prisustvo na Arktiku, porast konfliktnog potencijala, kao i diskreditacija ruskog prisustva u tom regionu.

  Prema autorima dokumenta izazov po rusku nacionalnu bezbednost u arktičkom regionu još predstavljaju: smanjenje broja stanovnika, nizak nivo razvoja socijalne, transportne i informaciono-komunikacione infrastukture, uključujući i u mestima u kojima žive malobrojni narodi. Tu su i sporo geološko proučavanje nalazišta mineralnih sirovina, nepoštovanje rokova za izgradnju infrastrukture Severnog morskog puta i ledolomaca.

  Ruska baza na Arktiku
  Ministarstvo odbrane Rusije
  Ruska baza na Arktiku

  Pored toga, u dokumentu je ukazano na nespremnost sistema za nadzor životne sredine za ekološke izazove sa kojima se suočava arktički region.

  U dokumentu se ističe da će Rusija zajedno s drugim arktičkim državama nastaviti rad na razgraničenju kontinentalnog pojasa u Severnom ledenom okeanu.

  Istovremeno, na Arktiku će biti nastavljen razvoj mreže zaštićenih područja, a biće izgrađena i postrojenja za preradu otpada.

   

   

  Tagovi:
  vojska, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga