05:15 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 181
  Pratite nas

  Ruski senator Konstantin Kosačov smatra da dogovor predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana o Idlibu, daje povoda za optimizam, iako ne garantuje da neće biti novih kriza.

  „Alternative punoj realizaciji dogovora predsednika Rusije i Turske, postignutih septembra 2018., u vezi sa zonom deeskalacije u Idlibu – jednostavno nema. Danas – novi dokument kojim se proširuje prethodni sporazum. I to daje povoda za optimizam, mada ne garantuje da neće biti novih kriza“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

   

  Istok je, kaže on, delikatno pitanje, a tamo gde je tanko tamo se i kida.

  „Posebno ako ima puno zainteresovanih, uključujući i sile daleko od Istoka. Danas im nije pošlo za rukom, a Putinu i Erdoganu jeste i to je najvažnije“, napisao je on.

  Šef Odbora Dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki kaže da je nesuglasica između Rusije i Turske oko Sirije bezuslovno bilo, ali da će dogovor dvojice predsednika će razvezati taj čvor.

  Rusija i Turska će, kaže on, ostati strateški partneri na ekonomskom i političkom planu. Razvijaćemo saradnju, bez obzira na sve pokušaje Zapada da razdvoje Ankaru i Moskvu, uveren je Slucki.

  Današnji razgovori su, prema njegovim rečima, potvrdili visok konstruktivni nivo partnerstva u složenim situacijama.

  „Delimo stav po pitanju borbe protiv terorizma i neophopdnosti što skorije normalizacije situacije u Siriji.. Što se tiče Idliba, ma kako se činilo kao utopija, uveren sam da će kroz nekoliko nedelja situacija biti pod kontrolom snaga koje osiguravaju bezbednost. Rusija i Turska će tu biti na partnerskim a ne na antagonističkim pozicijama“, rekao Slucki.

  Potpredsednik Dume Petar Tolstoj smatra da će postignuti dogovor omogućiti snižavanje nivoa eskalacije u Siriji.

  On je dodao da Evropu brine pre svega novi talas izbeglica, čemu doprinosi pooštravanje situacije u Idlibu i odluka Turske da otvori granice.

  I zato je dogovor koji su predsednici postigli u četiri oka značajan korak napred, koji može da smanji napetost i vrati mir u region, rekao je Tolstoj.

  Posle šest sati razgovora, u Moskvi je završen sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i ocenio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom.

  Dokument sadži tri tačke.
  To su: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu
  i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta  duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

   

  Zaoštravanje situacije u Idlibu

  Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napale sirijske položaje u blizini naselja Behun.

  Kao odgovor na to, u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

  Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

  Tagovi:
  Konstantin Kosačov, dogovor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga