23:11 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4167
  Pratite nas

  SAD namerama da još više modernizuje nuklearne snage očigledno već razmatraju nuklearni konflikt kao političku opciju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Vašington ne samo da modernizuje svoje nuklearne snage, nego stremi da ih unapredi, što značajno povećava verovatnoću njihove upotrebe“, rekla je Zaharova na brifingu.

  Ona je istakla da posebnu zabrinutost u tom pogledu predstavlja to što SAD povećavaju spektar sredstava male snage u svom nukelarnom arsenalu, uključujući proizvodnju i raspoređivanje takve municije za strateške nosače.

  „To očigledno vodi do snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja. Stiče se utisak da u Vašingtonu odlučili da ciljano razmatraju nuklearni sukob kao realnu političku opciju, i zbog toga razvijaju odgovarajući potencijal“, konstatovala je Zaharova.

  Prema njenim rečima, da bi njihovi postupci bili legitimni, SAD se tradicionalno pozivaju na spoljne pretnje u vidu Rusije i Kine, koje navodno ugrožavaju Ameriku.

  Rusija osuđuje povećanje američkih rashoda za nuklearno oružje 

  Povećanje američkih rashoda za nukelarno oružje je put koji vodi u ćorsokak, rekla je Zaharova.

  Neobuzdano gomilanje vojne moći, posebno izvan određenih pravnih okvira za odvraćanje, je jednostavno put koji vodi u ćorsokak. Mnogo efikasniji način za osiguravanje nacionalne bezbednosti je nastavak politike kontrole naoružanja i uspostavljanje mirne interakcije s drugim državama, na šta ponovo pozivamo SAD“, istakla je Zaharova.

  Rusija zabrinuta zbog Sporazuma o otvorenom nebu

  Rusija je ozbiljno zabrinuta zbog izjava američkih zvaničnika, koji pokušavaju da iskoriste Sporazum o otvorenom nebu u unutarpolitičkim igrama, kaže Zaharova.

  „Ozbiljno smo zabrinuti zbog izjava pojedinih visokih funkcionera i američkih poslanika, klji pokušavaju da od Sporazuma o otvorenom nebu naprave monetu za potkusurivanje u unutarpolitičkim igrama. Smatramo da je ovaj sporazum veoma važan mehanizam za osiguravanje evropske bezbednosti i transparentnosti u vojnoj oblasti, pored Bečkog dokumenta o merama za jačanje poverenja i bezbednosti iz 2011. godine“, istakla je Zaharova.

  Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

  Novinarima pre brifinga merena temperatura

  Svim novinarima, koji prisustvuju brifingu Zaharove, pre ulaska u salu je izmerena temperatura zbog opasnosti od epidemije koronavirusa.

  Temperaturu novinara kontrolisali su medicinski radnici u maskama pomoću termografske kamere. Proces merenja nije trajao duže od par sekundi. Kod zgrade Ministartsva spoljnih poslova parkirano je dežurno vozilo hitne pomoći.

  Tagovi:
  nuklearni sukob, zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga