23:00 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 20183
  Pratite nas

  SAD su uspele da razviju projekat izviđačko-udarnog helikoptera sa koaksijalnim rotorima zahvaljujući Rusiji koja im je poklonila sovjetske tehnologije, saopštili su američki mediji.

  Izvršni direktor kompanije „AVIKS“ i bivši glavni inženjer kompanije „Bel helikopteri“ Troj Gafi je u članku za izdanje „Avijacionista“ naveo da  je Amerika od ruskog konstruktorskog biroa „Kamov“ besplatno dobila tehnologije, koje su joj omogućile da razvije projekat helikoptera sa koaksijalnim rotorima.

  „Rusi su mnogo godina leteli helikopterima koji su napravljeni po sistemu koaksijalnih rotora. Iznenađujuće je da su informacije o njihovim tehnologijama bile veoma dostupne. Davali su na uvid tehnička dokumenta na raznim sastancima, a kao jedno od pitanja kojima su se bavili bilo je rastojanje između rotora. Ustanovili su kriterijum za rastojanje između rotora koji deluje“, navelo je izdanje reči Gafija.

  Rešenja koja su korišćena za pravljenje helikoptera Ka-52 i Ka-50 omogućavaju „AVIKS“ da smanji udaljenost između glavnih donjih i gornjih rotora i smanji ukupnu težinu letelice.

  Tagovi:
  tehnologija, helikopter
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga