12:18 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21061
  Pratite nas

  Ograničen broj predsedničkih mandata je poželjan za Rusiju, jer garantuje smenjivost vlasti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi televizija „Rusija 1“. Ruski lider je uveren da je za budućnost zemlje dvovlašće apsolutno pogubno.

  „Sada razmatramo izmene Ustava. Dobijamo mnogo različitih predloga, između ostalog i da se ne ograničava broj predsedničkih mandata. Ipak, po mom mišljenju, da bi se garantovala smenjivost vlasti (a za zemlju, kao što je naša, to je važno) ipak je bolje ako broj predsedničkih mandata bude ograničen“, rekao je Putin.

  On je istovremeno dodao da nema ništa neobično u neograničenom broju predsedničkih mandata.

  „U mnogim zemljama ne postoji nikakvo ograničenje kada je reč o broju predsedničkih mandata. Na Zapadu, i u SAD, sa istorijske tačke gledišta, to je tek nedavno ukinuto“, dodao je ruski lider.

  Prema njegovim rečima, neće formirati sistem državne vlasti, koji je neprihvatljiv za Rusiju samo da bi produžio svoja ovlašćenja.

  „Kruži mnogo glasina da bi trebalo formirati nekakve altenrativne i paralelne organe vlasti, na primer, da se Državnom savetu dodele dodatne funkcije. Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo. Svestan sam da mogu kontrolisati situaciju tako da ona bude stabilna. Ali mislim da je za budućnost zemlje dvovlašće apsolutno pogubno. Ako sumiramo sve što sam rekao, zaključak je sledeći – neću formirati sistem državne vlasti u Rusiji, koji će biti neprihvatljiv ili poguban u cilju produženja svojih ovlašćenja“, zaključio je ruski predsednik.

   

  Tagovi:
  predsednički mandat, izmene ustava, ustav
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga