13:49 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21130
  Pratite nas

  Najpoznatija ruska čokolada „Aljonka“ vrlo je popularna širom sveta. Sputnjik je posetio fabriku „Krasni oktjabr“, gde se ona prizvodi, kako bi zavirio u magiju nastajanja ove 55-godišnje „devojčice“.

  Čokolada „Aljonka“ počela je da se proizvodi 1965. Polastičari eksperimentalne fabrike „Krasni oktjabr“ dobili su sledeći zadatak: stvoriti novu čokoladu, napraviti nešto ukusno, originalno i jeftino. Razvoj recepta trajao je godinu dana. U početku im je predloženo da je naprave sa narandžinom korom. Međutim, ovaj sastojak podigao je cenu i na posebnom savetu je odlučeno da se proizvede upravo ona vrsta mlečne čokolade koja se danas može naći u prodavnicama. Sputnjik je posetio mesto „Aljonkinog rođenja“.

  I dalje brend „Aljonka“ pripada fabrici „Krasni oktjabr“, a pod ovom markom se proizvodi 42 konditorska proizvoda. Čokoladni asortiman „Aljonke“ raste svake godine. Prošle godine izbačena je „Aljonka“ sa kokicama i pucketavim bombonama i „Aljonka“ sa želiranom bananom i karamelom.

  Kako se pravi Aljonka?

  Glavni sastojci čokolade „Aljonka“ su kakao maslac, kakao prah, šećer i mleko. Šećer i mleko proizvode se u ruskim pogonima u regionima Kursk i Smolensk. Kakao zrna se uvoze iz Venecuele, Gane i Obale Slonovače.

  • Proizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“
   Proizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“
   © Sputnik / Yan Vaskov
  • Proizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“
   Proizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“
   © Sputnik / Yan Vaskov
  • Fabricación del chocolate en la fábrica Krasni Oktiabr
   Proizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“
   © Sputnik / Yan Vaskov
  • Proizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“
   Proizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“
   © Sputnik / Yan Vaskov
  1 / 4
  © Sputnik / Yan Vaskov
  Proizvodnja čokolade „Aljonke“ u fabrici „Krasni oktjabr“

  Sastojci se automatski mešaju u velikim rezervoarima. Zatim se čokoladno testo prebaci kroz cev do transportera, gde se izliva na blago zagrejane silikonske kalupe. Nakon toga sledi postupak mešanja tako da masa bude homogena i da nema mehurića. Zatim silikonski kalupi odlaze u frižider. Tada se pakuju gotove čokolade.

  Ceo proces proizvodnje traje oko 45 minuta i automatizovan je. Za minut se napravi oko 300 tabli čokolade „Aljonka“. Na liniji je nekoliko operatora koji obavljaju funkciju upravljanja. Kontrola kvaliteta se vrši u svim fazama proizvodnje. Ako se u gotovim tablama nađu neke pukotine ili mehurići, šalju se na obradu.

  Aljonka, devojčica u omotu

  Postoje mnoge legende o dizajnu logotipa. Devojčica na omotu je tipska slika sovjetske devojčice s  kraja ‘60-ih, a crtež je stvorio umetnik Nikolaj Maslov, koji je tada fotografisao svoju osmomesečnu ćerku Lenu. Fotografija se prvi put pojavila u magazinu „Sovjetska fotografija“. Preko 55 godina, slika je malo dorađena. Uglovi njenih usana prešli su u blagi osmeh, a oblik lica se malo promenio.

  Etiketa je prvobitno crtana ručno gvašom, razvijeno je nekoliko opcija, a zatim je umetničko veće odobrilo dizajn koji će konačno biti odštampan. Sada je postupak gotovo isti, ali slike se stvaraju na računaru.

  Aljonka, devojčica koja putuje

  Fabrika „Krasni oktjabr“, gde se proizvodi čokolada „Aljonka“, deo je poslovne grupacije „Objedinjenih konditera“. Ona je osnovana je 2002. godine radi očuvanja nasleđa najpoznatijih konditorskih kompanija u Rusiji. Danas obuhvata 19 fabrika, od kojih su četiri smeštene u Moskvi. Godišnje proizvedu više od 360.000 tona konditorskih proizvoda.

  Proizvodnja poslovne grupe izvozi se u više od 45 zemalja širom sveta. Svi proizvodi prolaze fitosanitarnu kontrolu i poseduju sertifikat zemlje odredišta.

  Glavna izvozna destinacija su susedne zemlje, a kineski i evropski menadžment se aktivno razvija. Pre pet godina počeo je izvoz konditorskih proizvoda u Latinsku Ameriku.

  Pre tri godine proizvodi fabrike pojavili su se na Kostariki. Tamo su najpopularniji slatkiši, vafli, kolačići i kremaste čokoladne kaše zbog vrućeg vremena. Čokolada je manje popularna, jer se lako topi. Pored toga, proizvodi holding kompanije mogu se naći u Peruu, Venecueli, Čileu.

  Grupa „Objedinjenih konditera“ izvozi proizvode iz glavnog asortimana koji sadrži više od 3.500 artikala i konditorskih proizvoda posebno dizajniranih da udovolje preferencijama zemlje odredišta. Vodeći analitičari pažljivo proučavaju najpopularnije kategorije slatkiša.

  Latinska Amerika govori istim jezikom, ali preferencije ukusa se razlikuju od zemlje do zemlje. U Meksiku dodaju papriku i začine. U Dominikanskoj Republici dodaju voće.

  Prvo se skreće pažnja na ukuse lokalnih stanovnika, a onda on predlaže da se nešto novo.

  U Srbiji se čokolada „Aljonka“ u prodaji može naći na pumpama NIS.

  Crna čokolada smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja

  Putin od čokolade ulazi u Ginisovu knjigu rekorda

  Majstor za sve oblike čokolade /video/

  Tagovi:
  fabrika, čokolada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga