04:39 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 231
  Pratite nas

  Polarni turizam postaje sve popularniji na području Rusije. Ljudi su u potrazi za divljom prirodom i neobičnim iskustvima a sve češće ih to vodi u severne polarne oblasti — na Arktik.

  Potpredsednica Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija koja je odgovorna za arktički turizam Natalija Andronova ističe da se u Rusiji poslednjih godina beleži sve veća zainteresovanost za arktički turizam, bez obzira na udaljenost i nepristupačnost Arktika

  „Svaka država koja poseduje čak i mali deo Arktika, naravno, pokušava da iskoristi ovu priliku za razvoj turizma i privlačenje pažnje turista. Generalno, treba napomenuti da Rusija poseduje najveći deo arktičke teritorije i tu se može puno toga videti. Ali poteškoća je u tome što sada imamo veoma slabu infrastrukturu“, kaže Andronova za Sputnjik.

  Kruzerima do Arktika

  Andronova je istakla da je na području Arktika jako teško razviti infrastrukturu i da za to treba dosta vremena. Zbog toga su putovanja kruzerima najperspektivnija.

  „Kruzeri imaju mnogo prednosti kada je reč o arktičkom turizmu: istovremeno možete videti nekoliko zemalja, brojne lednike i životinje severne regije. Mnoge kompanije za krstarenje imaju posebne luksuzne brodove koji mogu doploviti i do najnepristupačnijih mesta. Od ruskih gradova tu spada Murmansk koji je jako popularan deo Arktika i koji ima luku odakle turisti mogu izaći i obići grad pešice“, navela je ona.

  Potpredsednica Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija rekla je da statistika pokazuje da se u poslednjih pet godina procenat ruskih turista koji posećuju Arktik povećao za 10 odsto što je svakako uspeh.    

  Polarna svetlost privlači turiste

  Ekspert za putovanja iz poznate ruske turističke agencije „Ruska oktrića“ Ksenija Rupcova navodi da je najveće interesovanje turista za posmatranje polarne svetlosti.

  © CC0 / Pixabay
  Turiste najviše privlači polarna svetlost...

  „Polarna svetlost je fascinacija koja privlači strance, najviše Kineze, mada su i Rusi postali zainteresovani. Polarna svetlost se može videti na Koljskom poluostrvu, u Murmansku i u ostalim delovima krajnjeg severa Rusije. Prisutna je od kraja avgusta do kraja marta. Sve zavisi od vremenskih uslova: potrebno je vedro nebo i nagla promena temperature“, rekla je Rupcova za Sputnjik.

  Na Koljskom poluostrvu organizuju se ture tokom čitave godine: zimi su to ture na motornim sankama, a leti na četvorotočkašima i pešačke ture. Ovaj region se može posetiti u bilo koje doba godine. Rupcova ističe da je popularno i područje Nenecije (autonomni okrug na prostoru Severozapadnog federalnog okruga u evropskom delu Rusije) koje je posećenije zimi, jer u letnjem periodu malo ko ide tamo zbog mušica. Ovde turisti imaju priliku da se upoznaju sa životom odgajivača severnih jelena, da se provozaju na saonicama jelena i da se okušaju u lovu ribe pod ledom.

  Jahanje jelena tokom proslave Maslenice na teritoriji privatnog zoološkog vrta „Sadgorod“ u Vladivostoku.
  © Sputnik / Vitaliй Anьkov
  Atrakcija za turiste je i vožnja na saonicama s jelenima...

  Cena polarnog putovanja

  Kada je reč o ceni i trajanju putovanja, Rupcova ističe da sve zavisi od regije.

  „Neneciju možete posetiti na četiri dana za najmanje 45 000 rubalja (612 evra). Poseta Koljskom poluostrvu moguća je za 85 000 (1156 evra) rubalja na četiri dana. Dosta toga zavisi i od programa, da li su uključeni četvorotočkaši, da li ste smešteni u luksuznom kampu (tzv. glempingu) ili negde drugo“, objašnjava Rupcova.

  Ona je dodala da posebna odeća nije potrebna, jer ekipa turističke agencije uvek obezbeđuje sve što je neophodno za takve uslove, a to su: pantalone za sneg, jakne, kacige, rukavice, zaštitna oprema za vožnju na četvorotočkašu i ostalo.

   

  Tagovi:
  turizam, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga