10:50 07 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3970
  Pratite nas

  SAD su poslednja država na svetu koja poseduje hemijsko oružje, Moskva poziva Vašington da uništi svoj hemijski arsenal pre predviđenog roka, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Aleksandar Šuljgin.

  „Sve smo bliže realizaciji najvažnijeg zadatka Organizacije za zabranu hemijskog oružja, a to je potpuno uništavanje svih zaliha hemijskog oružja. Trenutno postoji samo jedna zemlja-učesnica koja poseduje tu vrstu oružja - Amerika. Želeli bismo da pozovemo naše američke partnere da odmere svoje mogućnosti u vezi sa eliminacijom hemijskog arsenala, a takođe i da to učine pre planiranog roka u strogom skladu sa odredbama Konvencije o hemijskom oružju“, rekao je Šuljgin govoreći na 93. sednici Izvršnog saveta organizacije u Hagu.

  Ruski mediji podesćaju da su SAD u više navrata odlagale datum za uništenje svog hemijskog arsenala, iako su se prvenstveno obavezale da će to učiniti najkasnije do 2007. godine. Poslednji put su saopštile da će to učiniti do 2023. godine.

  „Verujemo da je Amerika u stanju da obavi taj zadatak, jer ima sve potrebne finansijske, materijalne, ljudske i tehnološke resurse za to“, rekao je Šuljgin.

  Ruski mediji takođe navode i da, kada je reč o Rusiji, svo hemijsko oružje je uništeno još pre septembra 2017. godine.

  Tagovi:
  Amerika, hemijsko oružje, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga