04:38 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31533
  Pratite nas

  Najstariji brod ratne mornarice Ruske Federacije „Komuna“ i podvodni aparat „AS-28“ isplovili su na vojne vežbe u Crno more, saopštila je informativna služba Crnomorske flote.

  U skladu sa planom borbene obuke, posada će samostalno uvežbavati dejstva za koja je brod namenjen.

  Stručnjaci sa spasilačkog broda „Komune“ obezbeđuju spuštanje podvodnog aparata AS-28 u vodu i dalje do platforme, kao i spajanje sa njom i odvajanje od nje.

  Planirano je da AS-28 zaranja do dubine između 10 i 40 metara. Zatim će vojska proveriti vezu sa podvodnog položaja i ponašanje aparata tokom uranjanja i uspona sa dna.

  Ruska spasilačka podmornica AS-28 na palubi broda Komuna Crnomorske flote Rusije
  © Sputnik / Georgiй Zimarev
  Ruska spasilačka podmornica AS-28 na palubi broda "Komuna" Crnomorske flote Rusije

  Najstariji brod ruske ratne mornarice

  Danas u ruskoj floti ima mnogo starih brodova projektovanih još u sovjetsko vreme. Postoji, međutim, i brod „Komuna“ koji je napravljen pre njih, još u Carskoj Rusiji. On je učestvovao u dva svetska rata, i još uvek se koristi naporedo sa modernim brodovima.

  Zvuči neverovatno, ali brod star više od jednog veka još uvek se aktivno koristi u ruskoj ratnoj mornarici. Prvi naziv mu je bio „Volhov“, a danas se zove „Komuna“. Napravljen je 1912. godine, naredne je porinut, a 1915. je postao deo Baltičke flote.

  Spasilački brod Komuna
  © Sputnik / Georgiй Zimarev
  Spasilački brod "Komuna"

  Služi za dizanje brodova i podmornica potonulih tokom borbenih dejstava.

  Brod je pravi unikat. Napravljen je od specijalnog čelika kompanije „Putilov“, a taj čelik je toliko dobar da je trup broda i danas, posle celog veka, u idealnom stanju. Nažalost, metod proizvodnje takvog čelika je izgubljen u vrtlogu ruske revolucije i Građanskog rata.

  Tagovi:
  crno more, vojne vežbe, ratna mornarica, brod
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga