06:33 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 974
  Pratite nas

  U poslednje vreme u Moskvi je primećena najezda rakuna, u Centru za rehalibilitaciju divljih životinja već ih je 10, izjavio je šef odeljenja za zaštitu životne sredine tog Centra Sergej Burmistrov.

  „Još 2016. godine sam govorio da nas očekuje najezda rakuna. Oni su bili popularni u narodu, bilo ih je u zoološkim vrtovima, a često smo ih viđali u domovima kao kućne ljubimce. Lepi su, ali u stvari, osim svog izgleda, nemaju čime da se pohvale. Prilično su agresivne životinje i ne mogu se posebno dresirati“,  rekao je on.

  Burmistrov je dodao da zbog svoje fizionomije te životinje imaju pristup svemu u kući, pa lako mogu da izađu kroz otvoren prozor.

  „Rakuni su radoznali i zato vole da se penju na drveće, tamo im je prijatno. Penjanje na drveće je njihov omiljen hobi“, rekao je šef odeljenja.

  Na društvenim mrežama se pojavio video snimak, na kome je prikazano kako spasioci spuštaju rakuna sa visokog drveta.

  Prema njegovim rečima, rakuni potiču iz Amerike, ruska teritorija im nije poznata, ali se u poslednjih deset godina sve češće sreću u šumama na jugu Rusije.

  Rusku zimu u šumi rakuni ne mogu da prežive, te zato ove snalažljive životinjice u gradu uvek pronađu topli podrum u kome mogu da žive.   

  Burmistrov je objasnio da u slučaju susreta sa rakunom ne treba „padati“ na njegov izgled, jer je, kako on kaže, u pitanju opasna životinja, koja može da nanese duboke ujede.

  „Ponašanje treba da bude isto kao i sa psom lutalicom, ne treba mu prilaziti, niti ga provocirati. Čak i kada mu je pružena hrana, u slučaju da mu nije dovoljno, može da krene ka džepu, i da ugrize čoveka ako pokuša da ga zaustavi“, istakao  je Burmistrov.

  On je dodao da rakun ipak može može biti kućni ljubimac i da se ne nalazi na spisku životinja koje ne smeju da budu u vlasništvu fizičkih lica.

  Posle rehalibitacije u Centru rakuni će biti poslati u zoološke vrtove.

   

   

  Tagovi:
  najezda, životinja, Moskva, rakuni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga