05:02 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  14415
  Pratite nas

  Prošla su dva meseca 2020. godine, a svet se već dva puta našao na ivici sukoba sa učešćem svetskih sila. To su bila prave vojne operacije – u Iranu, Iraku, Siriji. Zatim bi se kao predomislili. Reč je o poznatoj politici „balansiranja na ivici rata“, opasnoj, avanturističkoj politici, piše bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov za "Novu gazetu".

  „Sve se češće može čuti da je rat prihvatljiv, da je prihvatljiva primena sile. Ponovo hvale nuklearno oružje. 'U vazduhu miriše na rat'. Zapad za sve krivi Rusiju, a Rusija Zapad. SAD izlaze iz Sporazuma o ogrničavanju naoružanja. Vojni avioni lete sve bliže tuđim granicama, brodovi se opasno približavaju, rakete su nekoliko puta obarale civilne avione“, navodi Gorbačov

  Prema njegovim rečima, jastrebovi su zbog vlasti spremni na sve.

  „Ako je posledica politike rat, onda nam takva politika ni ne treba! Danas u svetu treba da se čuje druga reč – predomisliti se. Zaustaviti se! Zaustaviti bilo kakve akcije, koje približavaju katastrofu – to je ono što odgovorni političari treba da predlože narodu“, poručio je Gorbačov.

  Kako je istakao, to je posebno važno u uslovima najopasnije pretnje – pandemije koronavirusa.

  „Posebno velika odgovornost leži na velikim silama. Veoma mi je žao što su lideri SAD i Velike Britanije odbili poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da doputuju u Moskvu na obeležavanje 75. godišnjice Pobede. Odbacili su šansu da zajedno sa drugim stalnim članicama Saveta bezbednosti UN razgovaraju o aktuelnoj zabrinjavajućoj situaciji, i da potvrde tezu o nedopustivosti nuklearnog rata“, naglašava poslednji predsednik SSSR.

  Ranije je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podsetio na izjavu predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova i predsednika SAD Ronalda Regana, koji su se složili da ne sme biti pobednika u nuklearnom ratu. Prema rečima Lavrova, Moskva je predložila američkim kolegama da potvrde taj stav u današnjim uslovima, ali do danas nisu dobili odgovor.

  Tagovi:
  9. maj, Parada pobede, nuklearni rat, koronavirus, svetski lider, SSSR, Mihail Gorbačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga