01:24 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1026
  Pratite nas

  SAD rade na tome da uključe Kinu u pregovore o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, i smatraju da Rusija nema primedbi, rekao je američki ambasador u Rusiji Džon Salivan.

  „Pregovaramo sa ruskim vlastima. Tokom tih sastanaka diskutuje se i o pitanjima kontrole naoružanja, uključujući i Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja i našu inicijativu da se tom sporazumu priključi i Kina. Koliko sam razumeo, ruska strana nema fundamentalnih primedbi na učešće Kine, ali smatra da Vašington treba da ubedi Peking da se uključi u pregovore. Mi aktivno radimo na tome“, rekao je Salivan.

  On je istakao da je u Strategiji bezbednosti SAD ukazano da jačanje vojne moći Kine predstavlja izazov za SAD.

  „Čini mi se da bi to trebalo da zabrinjava i Rusiju. Zbog toga smatramo da uključivanje Kine u pregovore o strateškoj bezbednosti odgovara ne samo našim, nego i interesima Rusije“, istakao je američki ambasador.

  On je dodao da je uključivanje Velike Britanije i Francuske u taj proces manje svrsishodno.

  „Nismo protiv toga da se i te zemlje uključe u pregovore. Ali nam je važnije da u njima učestvuje Kina. Kineske vlasti su ranije objavile da neće stremiti nuklearnom paritetu sa SAD ili Rusijom. Ako je tako, nadamo se da će Peking uvideti prednosti sporazuma sa Vašingtonom i Moskvom u okviru trougla tri ključne nuklearne sile“, istakao je Salivan.

  Prema njegovim rečima, još ima vremena za pregovore o Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, kako sa Rusijom, tako i sa Kinom.

  „Predsednik Tramp bi želeo da modernizuje Sporazum o strateškom naoružanju. Znam da aktuelni sporazum ističe 5. februara 2021. godine. Ali meni se čini da još ima vremena“, naglasio je on i dodao da će planirani samit „petorke“ stalnih članica Saveta bezbednosti UN omogućiti SAD da se približi cilju.

  Tagovi:
  Džon Salivan, sporazum START, START, START 3, naoružanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga