03:34 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3503
  Pratite nas

  Uključivanje uputstava o veri u Boga u Ustav Rusije ne znači da država odustaje od svetovnog karaktera i ne dovodi građane u neravnopravan položaj, utvrdio je Ustavni sud Rusije.

  „Uključivanje uputstava o veri u Boga u tekst Ustava Rusije, koja su ruskom narodu ostavili preci (član 671, deo 2), ne znači odustajanje od svetovnog karaktera Rusije, utvrđenog članom 14, niti od slobode savesti, zagarantovane članom 28, budući da nije povezano s konfesionalnom pripadnošću, ne ukazuje na to da su određena verska ubeđenja obavezna u Rusiji, ne dovodi ruske građane (suprotno članu 19 (deo 2) u neravnopravan položaj u zavisnosti od postojanja takve vere i njenog konrektnog cilja“, navodi se u zaključku Ustavnog suda Rusije.

  Ističe se da uključivanje ove odredbe u tekst Ustava ima za cilj da naglasi da je prilikom sprovođenja državne politike neophodno uzeti u obzir i istorijski značaj socio-kulturne uloge religije u formiranju i razvoju ruske državnosti.

  Zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina da proveri ustavnost Zakona o izmenama Ustava Ruske Federacije stigao je u subotu pred Ustavni sud Rusije, nakon što ga je potpisao šef države.

  Kako je saopštila pres-služba Kremlja, Putin je u svom zahtevu, između ostalog, od Ustavnog suda zatražio da se izjasni o mogućnosti dopune Ustava izmenama koje omogućavaju aktuelnom predsedniku da učestvuje na novim predsedničkim izborima.  

  Planirano je da glasanje o ovom nacrtu zakona bude održano 22. aprila, a taj dan će biti neradan. Ukoliko polovina ukupnog broja građana koji su izašli na glasanje bude glasalo „za“ ustavne izmene, one će stupiti na snagu.

  Tagovi:
  amandmani, ustavni amandmani, Bog, ustav
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga