02:53 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 60
  Pratite nas

  Za sada se ne može tačno utvrditi puni obim uticaja koronavirusa i nestabilnosti tržišta na rusku ekonomiju, navodi se u zajedničkom saopštenju Vlade Rusije i Centralne banke Rusije.

  „Za sada nije moguće tačno utvrditi punu obim uticaja na rusku ekonomiju, jer će značajni ekonomski i finansijski pokazatelji biti dostupni kasnije zbog karakterističnog vremenskog kašnjenja. Ipak, neke kompanije već su osetile uticaj ovih faktora. Smanjenje spoljne potražnje, problemi sa dobavljačima komponenata iz inostranstva, volatilnost krajnje potražnje, dostupnost finansijskih sredstava – sve to utiče na odluke banaka i kompanija“, objašnjava se u saopštenju.

  Vlada i Banka Rusije će preduzeti sve potrebne mere kako bi se osigurala ekonomska i finansijska stabilnost zemlje usled uticaja koronavirusa i nestabilnosti na svetskim tržištima.

  Centralna banka naglašava da zahvaljujući odgovornoj makroekonomskoj politici poslednjih godina Rusija ima dovoljno finansijskih sredstava.

  U saopštenju se takođe državnim kompanijama preporučuje da prilikom donošenja odluka uzimaju u obzir da je trenutna nestabilnost tržišta privremena.

  Ruska vlada će odobriti ažuriranu listu sistemski značajnih kompanija, a zajedno sa Centralnom bankom formirana je specijalna grupa koja će nadgledati njihovo finansijsko stanje, dodaje se u saopštenju.

  U slučaju potrebe, može se doneti odluka o merama za njihovu dodatnu podršku.

  Pandemija novog koronavirusa

  Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom KOVID-19 zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima Univerziteta „Džon Hopkins“ u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 182 hiljade ljudi, većina se oporavila, a više od šest hiljada je umrlo.

  U februaru-martu situacija na globalnom i ruskom finansijskom tržištu značajno se pogoršala. Širenje koronavirusne infekcije izvan Kine dovelo je do prodaje aktiva. Nakon pada cena nafte rublja je znatno opala.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  ekonomija, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga