18:07 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1871
  Pratite nas

  Brod „Akademik Čerski” u vlasništvu „Gasproma“, koji može pomoći u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, ponovo je promenio pravac i sada plovi prema Mozambijskom moreuzu, svedoče podaci portala za praćenje plovidbe brodova „Veselfinder”.

  Prema jutrošnjim podacima, ovaj brod za polaganje cevi za gasovod približava se Mozambijskom moreuzu u zapadnom delu Indijskog okeana, koji razdvaja Afriku i ostrvo Madagaskar. Istovremeno, brod je već prošao pored svog odredišta – egipatske luke Suec, gde je okvirno trebalo da uplovi 25. marta.

  Prema podacima drugog portala za praćenje lokacije brodova „Myshiptracking“, brod „Akademik Čerski“ je sada na putu do luke Maputu na jugu Mozambika i prema procenama ovog portala tamo bi trebalo da stigne 23. marta.

  Brod je u februaru napustio luku Nahotka na Dalekom Istoku Rusije i prvobitno se uputio ka Singapuru, a potom ka Šri Lanki.

  „Severni tok 2“

  Podsetimo, krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

  Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2
  © Foto : © Nord Stream 2 / Axel Schmidt
  Polaganje cevi za gasovod "Severni tok 2"

  U decembru prošle godine, ministar energetike Rusije Aleksandar Novak je izjavio da bi postavljanje cevi za gasovod mogao da dovrši „Gaspromov“ brod „Akademik Čerski“, ali da će biti potrebno određeno vreme da se brod dodatno pripremi za taj posao.

  Prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“ za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

  Tagovi:
  Gasprom, gasovod, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga