22:56 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 166
  Pratite nas

  Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril utvrdio je instrukcije o sanitarnim merama za sprečavanje širenja infekcije virusom korone tokom bogosluženja.

  Dokument je objavljen na sajtu Ruske pravoslavne crkve (RPC).

  Pored standardnih pravila dezinfekcije raznih crkvenih predmeta, uključujući bogoslužbene posude i crkvene ukrase, propisani su i provetravanje crkvenih prostorija, dezinfekcija ruku, merenje temperature sveštenika.

  Tokom liturgije, posle svakog pričešćivanja, kašičica će se brisati ubrusom natopljeninm alkoholom, a zatim će se potapati u vodu. Voda se nakon toga prosipa. Preporučeno je i uzdržavanja od ljubljenja pehara. Slične mere će se preduzimati i tokom deljenja osveštanog hleba.

  Tokom krštenja i miropomazanja naloženo je da se strogo vodi računa o tome da se za svakoga koristi posebna osveštana voda.

  Sveštenicima je poručeno da se suzdržavaju od pružanja ruke vernicima radi celivanja, a isto važi i za celivanje krsta nakon liturgije.

  Manastirskim službama je naloženo da, u skladu s mogućnostima, pomažu starijim sugrađanima koji pripadaju rizičnim grupama.

  Portparol RPC Vladimir Lejgoda je istakao da je cilj ovih pastirska briga o ljudima, a odredbe dokumenta su sastavljene u skladu s kanonskom tradicijom Ruske pravoslavne crkve i istorijskom praksom obavljanja bogosluženja tokom epidemija.

  U Rusiji je, prema poslednjim podacima, potvrđeno 93 slučaja zaraze virusom korone.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-1.

  Tagovi:
  Patrijarh Kiril, Vladimir Lejgoda, mere, koronavirus, Ruska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga