10:45 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1230
  Pratite nas

  Obalski raketni kompleks „Bal“ biće prvi put predstavljen u Moskvi na vojnoj paradi povodom 75. godišnjice Dana pobede u Moskvi 9. maja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  Kompleks „Bal” je mobilni sistem na bazi šasije MZKT-7930 koji uključuje samohodni komandni punkt upravljanja i veze, lanserne sisteme— do 4 jedinice, nosač protivbrodskih raketa i transportno-lansirne kontejnere.

  To je obalski raketni kompleks naoružan protivbrodskom raketom X-35. Razvijen je 2004. godine, a u arsenalu ruske vojske nalazi se od 2008. godine.

  Napravljen je za kontrolu teritorijalnih voda, zaštitu morskih baza i drugih obalskih objekata, kao i za sprečavanje morskog desanta.

  Kompleks „Bal“ može da pogodi ciljeve na rastojanju od 120 kilometara sa raketom H-35 i na rastojanju od 260 kilometara sa raketom H-35U.

  Rakete se odlikuju time što nisko lete i zbog toga ih je prilično teško oboriti. U suštini, one su slične američkim raketama „Harpun“ po svojim mogućnostima, a ’Harpun‘ je jedna od najrasprostranjenih protivbrodskih raketa na Zapadu.

  Maksimalna brzina kompleksa na autoputu je 60 kilometara na sat, a na zemljanom putu - 20 kilometara na sat. Doseg vozila bez sipanja goriva je 850 kilometara.

  Ranije je saopšteno da će na vojnoj paradi biti predstavljeni najnoviji sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa „Buk-M3“ i protivavionski raketni sistem S-300V4.

  Mehanizovanu kolonu će činiti četiri samohodna protivavionska sistema „Buk-M3“, četiri borbene mašine „Tor-M2“, tri protivavionska artiljerijska sistema „Derivacija“, kao i lansirni sistemi S-300V4.

  Tagovi:
  bal, vojna parada, raketni kompleks
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga