00:25 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  Rusija i Mađarska zalažu se za obezbeđivanje prava nacionalnih manjina u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Obe naše zemlje zainteresovane su da se u Ukrajini obezbede prava nacionalnih manjina, uključujući i obrazovna i jezička. To zahtevaju međunarodne obaveze Ukrajine, kao i Ustav Ukrajine“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

  Sredinom januara ukrajinska Rada usvojila je Zakon o potpunom zajedničkom srednjem obrazovanju, koji omogućava da se značajno smanji školovanje na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i na ruskom. Rusija je pozvala međunarodne institucije za ljudska prava Ujedinjenih nacija, OEBS-a i Saveta Evrope da daju adekvatnu procenu postupcima ukrajinskih vlasti u vezi sa diskriminacijom ruskog jezika.

  Napetost u odnosima Ukrajine i Mađarske nastala je u svetlu diskusija o ukrajinskom zakonu o obrazovanju, koji značajno smanjuje mogućnost učenja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. godine i uvodiće se u fazama do kraja 2020. godine.

  Prošle godine ministar spoljnih poslova Mađarske izjavio je da će Mađarska nastaviti da blokira održavanje ministarskog zasedanja Komisije Ukrajina-NATO, jer nije bilo napretka u rešavanju pitanja koja se tiču Budimpešte. Generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg rekao je da je NATO u bliskom kontaktu sa rukovodstvom Mađarske i Ukrajine radi rešavanja nesuglasica između ovih zemalja po pitanju jezika.

  Tagovi:
  zakon o obrazovanju, Ukrajina, Rusija, Mađarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga