22:52 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2391
  Pratite nas

  Zvanična Moskva okarakterisala je reči američkog državnog sekretara Majka Pompea da je Rusija odgovorna za pogibiju turskih vojnika u Siriji  - kao očiglednu laž.

  „Smatramo da je Rusija odgovorna za pogibiju desetina turskih vojnika tokom svojih vojnih operacija. Mi podržavamo našeg saveznika u NATO, Tursku, i razmatramo nove mere za podršku Turskoj i okončanje nasilja“, rekao je juče Pompeo novinarima, ne precizirajući na koji incident misli.

  Izvor agencije RIA u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije kaže da čak i u vreme globalne pandemije „američki zvaničnici nastavljaju sveobuhvatnu antirusku propagandu plasirajući otvorenu lažnu infomaciju“ .

  SAD pretpostavljaju da je Rusija odgovorna za pogibiju 10 turskih vojnika u Siriji i u Vašingtonu nameravaju da podrže svog saveznika u NATO, dodao je taj izvor.

  Cilj je, dodaje izvor, da se zabije klip u točkove saradnje Rusije i Turske na normalizaciji situacije u Siriji.

  Naravno, to nije slučajno, upravo SAD su aktivno raspirivale konflikt u toj zemlji  i aktivno podržavale svakakve grupacije koje su se borile protiv zakonite sirijske vlade, dodaje izvor.

  Amerikanci su se, čak, dodaje on, dugo protivili tome da proglase Daeš za terorističku organzaciju, nameravajući da iskoriste džihadiste za svoje ciljeve i do dan danas ometaju uspostavljanje mira u toj napaćenoj zemlji.

  Reči sekretara Pompea u vezi podrške Turskoj izrečene pre svega u kontekstu Idliba pokreću pitanje – znači li to da SAD na zapadu Sirije, gde pokušavaju da očuvaju nestabilnost, računaju na podršku turskih saveznika u NATO, dok ih na istoku u kurdskim regionima, koje Turci tretiraju kao pretnju za svoju bezbednost, otvoreno ih izdaju, pita se izvor iz Ministarstva.

  Uvereni smo da u Ankari dobro vide neprikrivene dvostruke aršine Vašingtona i svu perfidnost, zaključuje izvor.

  Tagovi:
  odgovornost, pogibija, vojnici
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga