10:36 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1037
  Pratite nas

  Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine  usprotivilo se ukidanju sankcija Rusiji u kontekstu sve veće globalne krize i pretnje koronavirusom, saopšteno je na veb stranici ministarstva.

  „Najnoviji pokušaji manipulacije (predsednika Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantina) Kosačova u vezi sa ukidanjem sankcija zbog koronavirusa jasno potvrđuju da aktuelna ekonomska ograničenja protiv Rusije vidno utiču na rusku ekonomiju, bez obzira na stalna negiranja Kremlja“, navedeno je u saopštenju.

  Ministarstvo je sankcije okarakterisalo kao ključni instrument „za obuzdavanje države-agresora“.

  „Verujemo da je za Rusiju efikasan i brz način da se oslobodi međunarodnog pritiska sankcija tako što će prekinuti agresiju protiv Ukrajine i okupaciju njene teritorije, a takođe i isplatiti nadoknadu za učinjenu štetu. Svet bi zaista trebao da se ujedini u borbi protiv koronavirusa, međutim takva borba ne bi trebalo da bude razlog za ignorisanje ili nekažnjavanje ruske agresije protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Šef odbora za međunarodna pitanja Bundestaga Valdemar Gert ranije je izjavio da je potrebno ukinuti sankcije Rusiji imajući u vidu situaciju sa novim virusom, jer, prema njegovim rečima, u teškim vremenima zemlje treba da pomažu jedna drugoj.

  S tim u vezi, ruski senator Konstantin Kosačov ocenio je da bi države BRIKS u uslovima porasta globalne krize i pretnje zbog koronavirusa trebalo da iniciraju istovremeno i potpuno ukidanje svih ekonomskih sankcija, osim onih koje je uveo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  Moskva je više puta isticala da nije strana koja učestvuje u konfliktu u Ukrajini, kao i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Tagovi:
  Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, Konstantin Kosačov, Ukrajina, sankcije Rusiji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga