05:27 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da je na pad rublje uticalo više faktora, uključujući nepovoljne uslove u svetu, ali je dodao da Centralna banka i vlada RF preduzimaju energične mere kako bi se stanje stabilizovalo.

  Kremlj se ne slaže sa ocenom da je rublja jedna od najslabijih valuta u svetu - lepiti takve etikete na osnovu nekoliko dana je u najmanju ruku neprofesionalno, poručio je Peskov povodom tvrdnji nekih eksperata koji su za rublju rekli da je od početka godine među najslabijim valutama.

  Prema njegovim rečima, slabljenje kursa povezano je sa više faktora, a Centralna banka i vlada preduzimaju mere. Posle perioda kolebanja uvek dolazi period stabilnosti, naglasio je on.

  „To je uslovljeno i nepovoljnim uslovima u svetu, olujom u svetskoj privredi i emocionalnim posledicama. To je, na žalost, realnost, ali, vidite da i Banka i vlada preduzimaju energične mere“, rekao je Peskov.

  On je naveo da se kolebanja dešavaju i podsetio da se i pre nekoliko godina država suočavala sa slabljenjem rublje.

  On nije želeo da spekuliše o tome da li se može očekivati da se kurs u perspektivi vrati na pokazatelje s početka godine. To nije pitanje za mene, dodao je Peskov.

  Oštar pad kursa rublje počeo je posle pada cena nafte na svetskom tržištu isprovociranog krahom sporazuma o proizvodnji nafte OPEK plus.

  U trenutku najvećeg pada, rublja je dostigla nivo od pre četiri godine kada je jedan dolar vredeo 81,97 rubalja, a jedan evro- 89,6 rubalja.

  U međuvremenu je rublja ojačala i sada je kurs prema dolaru – 78 rubalja, a prema evru – 84 rublje.

   

   

  Tagovi:
  oscilacije, kurs, rublja, Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga