03:36 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 422
  Pratite nas

  Dok građani u velikoj meri brinu o samoizolaciji i ličnoj higijeni kako bi se izborili sa pandemijom koronavirusa, sveštenici moskovskog Visoko-petrovskog manastira odlučili su da se protiv zaraze bore noćnim litijama.

  U Moskvi je grupa sveštenika organizovala svakodnevne noćne litije u borbi protiv KOVIDA-19. Prema rečima igumana Pavla, oni planiraju da redovno posećuju Visoko-petrovski manastir uz moleban, da posipaju njegove zidove svetom vodom i da se obraćaju Bogu i svecima.

  On je pojasnio da ta tradicija postoji još od vizantijskih vremena. Litije su održavane kada su se u gradovima pojavljivale razne katastrofe.

  „Danas nam je svima potrebna pomoć odozgo, zato su su braća našeg manastira jednoglasno odlučila da se poveća broj molitvi“, rekao je iguman.

  U litijama će učestvovati šest do osam sveštenika manastira. Time se neće kršiti odluka gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, koji je zabranio da se od 16. marta održavaju masovne manifestacije u kojima učestvuje više od 50 ljudi.

  Pandemija koronavirusa

  Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

  Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 227 hiljada ljudi, većina se oporavila, a više od devet hiljada je umrlo.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

  Tagovi:
  moleban, sveštenici, koronavirus, borba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga